Перед підготовкою до проведення весняно-польових робіт спеціалісти відділу контролю в сфері насінництва, розсадництва та якості зерна управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області продовжують проводити інформаційно-роз’яснювальну роботу задля попередження правопорушень законодавства в сфері насінництва та розсадництва та недопущення введення в обіг неякісного та фальсифікованого насіння.
Цього разу надано практичну, консультативну та методичну допомогу фахівцям лабораторії при насіннєвому заводі ТОВ «Агрокрай» по визначенню посівних якостей насіння, яке надалі пропонуватиметься до продажу. Насіння ярих культур пройшло тривалий час зберігання, а його якість є головною умовою для отримання дружних сходів та стабільних і високих урожаїв. Перед тим, як доставляти насіння на державну сертифікацію, господарство перевіряє чи насіннєвий матеріал відповідає всім нормативним вимогам та стандартам.
Посівні якості насіння – сукупність показників якості насіння, що характеризують його придатність до посіву: вміст насіння інших видів культурних рослин, бур’янів, схожість, вологість, маса 1000 насінин, заселеність шкідниками, зараженість хворобами, додаткові вимоги тощо. Спеціалісти, які проводять визначення посівних якостей насіння повинні володіти методиками для визначення посівних якостей насіння та мати навички аналізування відповідно до вимог Національних та міжнародних стандартів.
Довідково: Сільгоспвиробники можуть придбавати для сівби насіння безпосередньо в виробника (суб’єкти насінництва та розсадництва) або у посередника (суб’єкти господарювання, що купили у виробника і перепродали кінцевому споживачеві) або власного виробництва.