Гриби – це дуже специфічний харчовий продукт, що містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, вітамінів (В1, РР), мінеральних речовин. Клітковина - хітин, щовходить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають «важкою» їжею. Крім того, гриби – це небезпечний харчовий продукт, який може стати причиною отруєння, а іноді й смерті.
В Хмельницькій області зареєстрований перший випадок у 2025 році отруєння грибами. Хоча сезон збирання грибів ще не настав, проте люди вживають власноруч консервовану продукцію. В даному випадку жінка споживала попередньо законсервовані, а далі підсмажені сивульки (сироїжки).
За минулий рік найчастіше люди труїлися маремухами та дикорослими печерицями. Тому, не буде зайвим нагадати про профілактику отруєнь грибами.
Основними причинами отруєнь грибами є:
- вживання отруйних грибів;
- неправильне приготування умовно їстівних грибів;
- вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
- вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).
- незнання або недостатнє знання ознак їстівних і отруйних грибів, хибні думки і забобони щодо визначення отруйності грибів,
- недбалість при збиранні і заготівлі.
Щоб запобігти отруєнь грибами необхідно дотримуватись наступних правил:
- Відмовтеся від споживання дикорослих грибів. Замініть їх грибами, що вирощують штучно та підлягають контролю.
- Не купуйте гриби (свіжі, сушені, солені, консервовані) на стихійних ринках.
- Уважно оглядайте гриби (звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки). Якщо у вас виникають найменші сумніви – відмовтеся від їх споживання.
- Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, - вони не завжди відповідають дійсності.
- Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими.
- Не беріть занадто молоді чи старі гриби. Їх легко переплутати з отруйними.
- Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій. Гриби вбирають в себе отруйні речовини, в тому числі важкі метали.
- Не збирайте гриби в посушливу погоду. У цей час гриб пересихає, віддаючи воду, збільшуючи концентрацію токсинів.
- Ніколи не куштуйте сирі гриби.
- Вдома ще раз ретельно перевірте гриби. Усі сумнівні слід викинути.
- Ніколи не застосовуйте «домашні» методи визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібної ложки - вони помилкові. Срібло темніє при взаємодії з амінокислотами, які є як у їстівних, так в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який містяться в усіх грибах.
- Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
- Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин.
- Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд - також може статись отруєння.
- Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання - ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов'язково прокип'ятіть 10-15 хвилин.
- Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
Запам'ятайте. Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню.
Наполегливо радимо всім бути обережними при вживанні та збиранні грибів!