Телефон приймальної: (0382) 65-07-34
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 364-77-80, (050) 230-04-28
НА ЗАХИСТІ ЛЮДЕЙ,
ТВАРИН І РОСЛИН

un24

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

7029

Гриби – це дуже специфічний харчовий продукт, що містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, вітамінів (В1, РР), мінеральних речовин. Клітковина - хітин, щовходить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають «важкою» їжею. Крім того, гриби – це небезпечний харчовий продукт, який може стати причиною отруєння, а іноді й смерті.

В Хмельницькій області зареєстрований перший випадок у 2025 році отруєння грибами. Хоча сезон збирання грибів ще не настав, проте люди вживають власноруч консервовану продукцію. В даному випадку жінка споживала попередньо законсервовані, а далі підсмажені сивульки (сироїжки).

За минулий рік найчастіше люди труїлися маремухами та дикорослими печерицями. Тому, не буде зайвим нагадати про профілактику отруєнь грибами.

Основними причинами отруєнь грибами є:

  • вживання отруйних грибів;
  • неправильне приготування умовно їстівних грибів;
  • вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
  • вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).
  • незнання або недостатнє знання ознак їстівних і отруйних грибів, хибні думки і забобони щодо визначення отруйності грибів,
  • недбалість при збиранні і заготівлі.

Щоб запобігти отруєнь грибами необхідно дотримуватись наступних правил:

  • Відмовтеся від споживання дикорослих грибів. Замініть їх грибами, що вирощують штучно та підлягають контролю.
  • Не купуйте гриби (свіжі, сушені, солені, консервовані) на стихійних ринках.
  • Уважно оглядайте гриби (звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки). Якщо у вас виникають найменші сумніви – відмовтеся від їх споживання.
  • Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, - вони не завжди відповідають дійсності.
  • Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими.
  • Не беріть занадто молоді чи старі гриби. Їх легко переплутати з отруйними.
  • Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій. Гриби вбирають в себе отруйні речовини, в тому числі важкі метали.
  • Не збирайте гриби в посушливу погоду. У цей час гриб пересихає, віддаючи воду, збільшуючи концентрацію токсинів.
  • Ніколи не куштуйте сирі гриби.
  • Вдома ще раз ретельно перевірте гриби. Усі сумнівні слід викинути.
  • Ніколи не застосовуйте «домашні» методи визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібної ложки - вони помилкові. Срібло темніє при взаємодії з амінокислотами, які є як у їстівних, так в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який містяться в усіх грибах.
  • Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
  • Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин.
  • Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд - також може статись отруєння.
  • Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання - ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов'язково прокип'ятіть 10-15 хвилин.
  • Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.

Запам'ятайте. Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню.

Наполегливо радимо всім бути обережними при вживанні та збиранні грибів!

сайт зроблено в adgrafics