Телефон: (0382) 65-07-34
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 364-77-80, (050) 230-04-28
НА ЗАХИСТІ ЛЮДЕЙ,
ТВАРИН І РОСЛИН

un24

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

4991

12 березня 2025 року спеціалістами Хмельницького міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області спільно з Департаментом освіти та науки Хмельницької міської ради з метою забезпечення безпечного, якісного  харчування та недопущення харчових отруєнь в харчоблоках дитячих навчальних дошкільних закладів та закладів загальної середньої освіти, проведено нараду з постачальниками харчових продуктів в заклади освіти Хмельницької міської територіальної громади.

4990

В ході наради учасниками обговорювалася низка важливих питань пов'язаних з постачанням продуктів харчування в закладах освіти, стосовно дотримання вимог Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», а саме:

  • наявність у постачальника харчових продуктів експлуатаційного дозволу або державної реєстрації потужності з виробництва та/або обігу харчових продуктів;
  • дотримання гігієнічних вимог до харчових продуктів (наявність акту заходу державного контролю (інспектування) стосовно додержання оператором ринку вимог законодавства про харчові продукти, наявність протоколів випробування або експертних висновків, які підтверджують безпечність харчового продукту;
  • оператори ринку повинні бути здатні встановити інших операторів ринку, які постачають їм харчові продукти та інші об’єкти санітарних заходів за принципом "крок назад";
  • оператори ринку повинні бути здатні встановити інших операторів ринку, яким вони постачають харчові продукти та інші об’єкти санітарних заходів за принципом "крок вперед";
  • розробляти, вводити в дію та застосовувати постійно діючі процедури, що засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках, а також забезпечувати належну підготовку з питань застосування постійно діючих процедур, що базуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках, осіб, які є відповідальними за ці процедури, під час виробництва та обігу харчових продуктів, а саме наявність акту заходу державного контролю у формі аудиту постійно діючих процедур, заснованих на принципах НАССР;
  • постачання продуктів харчування і продовольчої сировини повинно здійснюватися спеціальним автотранспортом Водій цього транспорту, а також особи, що супроводжують продукти у дорозі і виконують вантажно-розвантажувальні роботи, повинні мати при собі особову медичну книжку з результатами проходження обов'язкових медичних оглядів та забезпечені санітарним одягом (халатом, рукавицями);
  • наявність супровідних документів на кожну транспортну партію;
  • відповідальність оператора ринку за порушення вимог законодавства.