Телефон: (0382) 65-07-34
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 364-77-80, (050) 230-04-28
НА ЗАХИСТІ ЛЮДЕЙ,
ТВАРИН І РОСЛИН

un24

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

4855

Надворі зима, а аграрії вже і помислами, й ділами на весняному полі. Адже, ярий клин, з огляду на непередбачуваність погодних умов протягом осені та зими – найголовніша опора у разі будь-яких несподіванок на озимину. До того ж кліматологи твердять: минулий рік у наших краях, та й не лише в наших, був найпосушливішим з останніх років.

Ясна річ, це насамперед наклало відбиток на основну нашу з вами галузь – сільське господарство. Особливо це стосується насінництва. Окрім ярого клину, потребуватиме ремонту посівів й озимина, якщо посіви вийдуть із зими ослабленим чи взагалі загинуть. Тому, навчені довготривалим досвідом аграрії, як правило, мають в запасі кілька ймовірних варіантів дій. При цьому хотілося б зазначити, що сьогодні вони уже зорієнтовані не просто на те, щоб отримати якомога більший врожай, а передусім – врожай відповідної якості, що матиме попит на ринку.

Не випадково в нині чинному Державному реєстрі сортів рослин, рекомендованих для використання в Україні, лише одних ярих колосових – близько чотирьох сотень різновидів. У тому числі м’якої та твердої пшениці ярої – 99. Є ціла низка сортів ярої пшениці, за кінцевими етапами розвитку в часі досить близьких до озимої. Тобто таких, що достигають воднораз з озимими сортами. Вітчизняна аграрна наука послідовно й цілеспрямовано працює над удосконаленням як самих сортів, так і сортових технологій. Селекційні установи та сортовипробувальна мережа працюють над тим, аби запропонувати виробнику селекційні новинки.

Скажімо, лише протягом 2023-2024 років перелік сортів ярої та твердої пшениці поповнило 17 селекційних новинок: Елая, ПС Емір, МІП Веснянка, Аурата, БЕРІНГ

Яра пшениця  за основними параметрами мало в чому поступається озимій, а за окремими показниками й переважає. Так, вона характеризується високим вмістом клейковини та білків і невеликою кількістю крохмалю. До того ж яра пшениця має найкращі хлібопекарські та кондитерські якості.

Інтенсивна робота ведеться й з ячменем ярим, якого у Реєстрі близько двох сотень сортів, значний відсоток з яких поповнилося протягом двох останніх років. Зокрема, Реєстр поповнився сортами пивоварного напряму використання Тася, Ювента, зернового - Абсолют, Бунчук, Диво Носівщини, Ельф, МІП Сармат, Рагнар,СБ Скоре. Наявні в Реєстрі також і сорти зернофуражного напряму використання Аверс, Віраж, Подив, Хорс, Шедрик. Ведеться селекція безостих сортів ярого ячменю. З них, на сьогодні, зареєстровано сорти Модерн, Контраст, Кречет, Інер, Геркулес. Цінність ячменю полягає в його використанні на різноманітні цілі - продовольчі, зернофуражні, технічні (пивоварні), а також високою урожайністю, що часом не поступається пшениці.

Зерновий баланс також можна поповнювати додатковими посівами вівса. Овес – найбільш невибаглива культура і може рости навіть на відносно кислому ґрунті, максимально відповідає вимогам технічної переробки, має високий вихід крупи, придатної для дієтичного харчування. В Державному реєстрі сортів рослин його налічується 55 сортів, в тому числі 4 – голозерного: Дієтичний, Діоскурій, Родоніт, Тембр та  3 щетинистого: АЛЬТЕСС, БРІСТОЛЬ, Лунекс. Протягом двох останніх років зареєстровано такі нові сорти вівса посівного: Амар, Андрій, Вудленд, Ерлбек, Платін, Фостер.

Реєстр сортів включає сорти для будь-яких умов вирощування і будь-якого призначення. В набутку селекціонерів з’явилося чимало цікавих, перспективних новинок, а ті, що раніше, образно кажучи, робили лише перші кроки до виробництва, нині вже впевнено зайняли належне їм місце в товарних посівах: яра пшениця МІП Ксенія, КВС Шаркі, Аурата; ячмінь КВС Таліс, Ювента; овес Амар, Досконалий.

Без сумніву, одними з головних резервів урожайності є максимальне використання потенціалу ґрунтів, умов середовища, з врахуванням зони вирощування, області і окремого господарства, а також біогенетичних особливостей кожного сорту. І той, хто достатньо володіє інформацією про характеристики представлених в Реєстрі сортів, може довго не роздумуючи підібрати оптимальний для виробництва їх набір. 

Підсумовуючи необхідно сказати, що нові сорти, найкращі в світі чорноземи, щедра родюча земля та працьовиті люди – основа того, щоб наша держава стала світовою житницею якісного насіння і зерна.