Спеціалістами Кам’янець-Подільського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області проведено онлайн наради з керівниками освітніх закладів Орининської та Жванецької сільських рад. В ході проведених заходів учасниками обговорювалася низка важливих питань пов'язаних з організацією харчування в закладах освіти.
Акцентувалася увага керівників на дотриманні:
- вимог Постанов КМУ №1145 від 04.10.2024 та №1456 від 20.12.2024 «Про затвердження Порядку та умов надання субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення харчування учнів початкових класів»;
- вимог санітарного законодавства та законодавства щодо безпечності та якості харчових продуктів, а саме: покращення матеріально-технічного стану харчоблоків, підтримання належного санітарно-гігієнічного стану харчоблоків, дотримання гігієни персоналом, ведення відповідної документації по контролю за харчуванням та співпраця з постачальниками продуктів харчування;
- надавались рекомендації щодо складання перспективного меню на весняний період 2024-2025 навчального року, та проводився детальний аналіз розрахунків кількості продуктів, необхідних для харчування дітей, та відсотків харчових відходів із відповідним їх фіксуванням. Учасники отримали наочні приклади підрахунку норм харчування та спеціально розроблені таблиці для спрощення цього процесу.
Також, окремим питанням розглянуто впровадження постійно діючих процедур, заснованих на принципах аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР) в харчоблоках закладів освіти.
Фахівці надали учасникам не лише актуальну інформацію, але й практичні інструменти для підвищення ефективності організації харчування дітей.