Телефон: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

un24

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

9716

З наближенням новорічних свят українці починають готуватися до них, заздалегідь купуючи щось особливе і смачненьке. На свята ми готуємо велику кількість різноманітних страв, і, безперечно, зростають ризики виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь. Особливо чутливими є діти.

Під час святкування подають велику кількість страв, які не завжди є корисними та здоровими. Також є проблема в різкому навантаженні, коли харчування і режим протягом усього року оптимізовані і стандартизовані, а під час новорічних свят людина споживає багато їжі і порушує режим сну.

Тож, щоб убезпечити себе, варто скористатись наступними порадами:

  • дотримуйтесь правил особистої гігієни перед приготуванням їжі та її прийомом;
  • завчасно не купуйте продукти, особливо ті, що швидко псуються;
  • звертайте увагу на умови реалізації продуктів та терміни придатності;
  • не купуйте продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
  • купуйте продукти в спеціалізованих магазинах або на агропродовольчому ринку на яких проводиться ветеринарно-санітарна експертиза продуктів;
  • дотримуйтесь правил зберігання харчових продуктів;
  • вживайте лише свіжоприготовану їжу, салати зберігайте в незаправленому вигляді (заправляйте їх безпосередньо перед вживанням);
  • споживайте страви одразу після приготування, а у випадку їх повторного споживання – обов’язково піддавайте їх ретельній термічній обробці;
  • зберігання страв без дотримання температурного режиму не має перевищувати 2 години;
  • неодмінно помістіть в холодильник м’ясо та м’ясні страви, рибу і морепродукти, молочні продукти, салати, кремові кондитерські вироби;
  • кондитерські вироби з масляним кремом зберігати при температурі +2°С -+6°С не більше 36 годин, із заварним кремом – не більше 6 годин;
  • свіжі овочі та фрукти ретельно промивайте проточною водою;
  • не вживайте продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх якості;
  • дотримуйтеся правил окремого зберігання та обробки сирих та готових продуктів, а також м’яса та овочів;
  • молоко перед споживанням слід обов’язково кип’ятити, непастеризований сир використовувати для страв, які піддаються термічній обробці;
  • під час приготування м’яса його потрібно добре проварювати та просмажувати, особливо вироби із фаршу;
  • не залишайте страви зі святкового столу для споживання на наступні дні;
  • їжте невеликими порціями, з перервами на прогулянки;
  • слід не забувати про правильний питний режим.

Ознаки та симптоми харчового отруєння можуть проявлятися через кілька годин після вживання їжі або через кілька днів або навіть тижнів. У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання (біль у животі, блювання, пронос, підвищення температури тіла, слабкість) терміново потрібно звернутись до лікувальних закладів! 

 

Піклуйтесь про своє здоров’я та здоров’я своїх рідних!

сайт зроблено в adgrafics