З наближенням новорічних свят українці починають готуватися до них, заздалегідь купуючи щось особливе і смачненьке. На свята ми готуємо велику кількість різноманітних страв, і, безперечно, зростають ризики виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь. Особливо чутливими є діти.
Під час святкування подають велику кількість страв, які не завжди є корисними та здоровими. Також є проблема в різкому навантаженні, коли харчування і режим протягом усього року оптимізовані і стандартизовані, а під час новорічних свят людина споживає багато їжі і порушує режим сну.
Тож, щоб убезпечити себе, варто скористатись наступними порадами:
- дотримуйтесь правил особистої гігієни перед приготуванням їжі та її прийомом;
- завчасно не купуйте продукти, особливо ті, що швидко псуються;
- звертайте увагу на умови реалізації продуктів та терміни придатності;
- не купуйте продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
- купуйте продукти в спеціалізованих магазинах або на агропродовольчому ринку на яких проводиться ветеринарно-санітарна експертиза продуктів;
- дотримуйтесь правил зберігання харчових продуктів;
- вживайте лише свіжоприготовану їжу, салати зберігайте в незаправленому вигляді (заправляйте їх безпосередньо перед вживанням);
- споживайте страви одразу після приготування, а у випадку їх повторного споживання – обов’язково піддавайте їх ретельній термічній обробці;
- зберігання страв без дотримання температурного режиму не має перевищувати 2 години;
- неодмінно помістіть в холодильник м’ясо та м’ясні страви, рибу і морепродукти, молочні продукти, салати, кремові кондитерські вироби;
- кондитерські вироби з масляним кремом зберігати при температурі +2°С -+6°С не більше 36 годин, із заварним кремом – не більше 6 годин;
- свіжі овочі та фрукти ретельно промивайте проточною водою;
- не вживайте продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх якості;
- дотримуйтеся правил окремого зберігання та обробки сирих та готових продуктів, а також м’яса та овочів;
- молоко перед споживанням слід обов’язково кип’ятити, непастеризований сир використовувати для страв, які піддаються термічній обробці;
- під час приготування м’яса його потрібно добре проварювати та просмажувати, особливо вироби із фаршу;
- не залишайте страви зі святкового столу для споживання на наступні дні;
- їжте невеликими порціями, з перервами на прогулянки;
- слід не забувати про правильний питний режим.
Ознаки та симптоми харчового отруєння можуть проявлятися через кілька годин після вживання їжі або через кілька днів або навіть тижнів. У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання (біль у животі, блювання, пронос, підвищення температури тіла, слабкість) терміново потрібно звернутись до лікувальних закладів!
Піклуйтесь про своє здоров’я та здоров’я своїх рідних!