У зимовий період року саме час згадати про йод – один із найвідоміших мікроелементів, без якого неможливе нормальне функціонування людини. У зоні найбільшого ризику – Західна Україна, в тому числі Хмельницька область, де споживання йоду найменше, тобто в навколишньому середовищі (ґрунт, вода, харчові продукти) вміст йоду знижений.Йод потрібен організму для підтримки здоров’я в досить невеликих кількостях. Вони залежать від віку, статі та етапу життя.
Наказом МОЗ України від 03.09.2017 № 1073 передбачена норма фізіологічної потреби для дорослих людей (віком від 18 років), яка становить 150 мкг йоду на день. Під час вагітності та годування груддю потреба зростає на 200 мкг на добу. Норми споживання йоду для дітей становлять: 0-6 років – 90 мкг; 7-10 років – 120 мкг; 11-17 років – 150 мкг на день. Наслідки нестачі йоду в організмі: відчуття постійної втоми, слабкість, депресія; збільшення щитоподібної залози (зоб); затримка росту у дітей; зниження розумової активності у дорослих;порушення обмінних процесів; загроза переривання вагітності; рак щитовидної залози; різке зниження чи підвищення маси тіла тощо.
Щоб уникнути дефіциту йоду до щоденного меню слід регулярно включати: морепродукти (мідії, кальмари, креветки, ікру); білу рибу (минтай, хек, тріску тощо); морську капусту (ламінарію); овочі (картоплю, редиску, часник, буряк, томати, баклажани, спаржу, зелену цибулю, щавель, шпинат); фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси, хурму, фейхоа); яйця; молоко; яловичину; волоські горіхи.
Найпростішою профілактикою дефіциту йоду в організмі є споживання йодованої солі, насиченої цим мікроелементом. Щоб уникнути ризиків йододефіциту, для приготування щоденних страв замініть звичайну сіль на йодовану. Постановою КМУ №305 від 24.03.2021 року передбачено, що для приготування їжі в закладах освіти та закладах оздоровлення та відпочинку дітей повинна використовуватись лише йодована сіль. В домашніх умовах також радимо замінити звичайну сіль на йодовану. Одночасно наголошуємо про те, що потрібно пам’ятати про загальне обмеження споживання солі. Приготовлені страви в жодному разі не слід досолювати.
Покрити дефіцит йоду в організмі – досить легко. Тож давайте разом дотримуватися цих простих рекомендацій, щоби підтримати здоров’я.