Телефон: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

un24

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

5711

Після рясних дощів у лісах у нашому регіоні розпочався осінній грибний сезон. Люди почали активно збирати гриби для власної заготівлі, для вживання, а також для реалізації на ринку. 

З початком грибного сезону вже почали фіксуватись випадки отруєння дикорослими грибами у т. ч. зареєстровано важкий випадок отруєння грибами в Кам’янець-Подільському районі, лікування якого здійснювалося у відділенні інтенсивної терапії.

Найчастіше отруєння обумовлені вживанням в їжу неїстівних грибів, які помилково сприймають за їстівні. Для того, щоб уникнути негативних наслідків для здоров'я, а іноді і загрози життю, рекомендуємо взагалі відмовитись від споживання дикорослих грибів! Замініть їх грибами, що вирощують штучно, належно контролюють та продають у торговельній мережі.

Проте, якщо ви все ж таки не можете відмовитись від тихого полювання – дотримуйтесь наступних правил:

- збирайте в лісі тільки ті гриби, про які ви точно знаєте, що вони їстівні;

- не збирайте гриби, навіть їстівні, у парках, скверах, дворах, на місцях звалищ, полігонів, а також уздовж автомобільних доріг і залізниць, у лісосмугах біля полів, де вирощують сільгоспкультури;

- не збирайте і не їжте гриби переспілі, червиві, зіпсовані, або дуже молоді;

- не залучайте до збору грибів дітей;

- не допускайте вживання грибних страв дітьми, вагітними та жінками в період годування грудьми;

- не купуйте на ринках, у місцях стихійної торгівлі, або просто з рук свіжозібрані гриби, а також консервовані, мариновані, солоні, сушені (ви не знаєте де і в яких умовах вони вирощувались, готувались та зберігались);

- не зберігайте готові страви з грибів у холодильнику більше ніж добу;

- перед приготуванням гриби потрібно добре промити під проточною водою та варити не менше як годину, знімаючи піну і помішуючи. 

Пам’ятайте, що перші ознаки отруєння грибами є нудота, блювота, біль у животі, пронос, які починають проявлятись через 1-4 години після вживання грибів залежно від виду гриба, віку та стану здоров’я потерпілого, а також кількості спожитих грибів.

Запам’ятайте, що ні в якому разі не можна займатися самолікуванням і не намагайтеся "перечекати" – це може бути смертельно небезпечно! Часто від того, як швидко буде надано медичну допомогу, залежить життя людини.

Бережіть себе та будьте обережні!

сайт зроблено в adgrafics