Телефон: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

un24

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

5643

До уваги суб’єктів господарювання

Кабінетом Міністрів України прийнято Постанову від 06 вересня 2024 року № 1035 «Про внесення змін до Порядку видачі або відмови у видачі, переоформлення, анулювання підтвердження на ввезення в Україну та вивезення з України зразків насіння і садивного матеріалу сортів рослин та контролю за їх використанням» (далі – Постанова), згідно до якої внесено зміни до Порядку видачі або відмови у видачі, переоформлення, анулювання підтвердження на ввезення в Україну та вивезення з України зразків насіння і садивного матеріалу сортів рослин та контролю за їх використанням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 серпня 2023 р. № 917 (далі – Порядок).

Зміни внесено з урахуванням вимог Закону України «Про адміністративну процедуру». Вони стосується тих суб'єктів господарювання, які мають намір ввезти в Україну зразки насіння та садивного матеріалу для селекційних, дослідних робіт і експонування, не внесених до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні.

Зокрема:

П.2¹ Порядку зазначено, що адміністративне провадження у справах, передбачених цим Порядком, розпочинається з дня отримання Держпродспоживслужбою встановленої форми заяви про видачу підтвердження на ввезення в Україну зразків насіння і садивного матеріалу сортів рослин, не внесених до Реєстру сортів рослин України, для селекційних, дослідних робіт і експонування та вивезення з України зразків насіння і садивного матеріалу сортів рослин, не внесених до Реєстру сортів рослин України (далі - заява про видачу підтвердження), і здійснюється відповідно до Закону України «Про адміністративну процедуру». 

П.8 Порядку змінено послідовність дій, для отримання Підтвердження  на ввезення в Україну та вивезення з України зразків насіння і садивного матеріалу сортів рослин та контролю за їх використанням, зокрема:

  • подання суб’єктом господарювання до Держпродспоживслужби встановленої форми заяви про видачу підтвердження у паперовій або електронній формі (в якій у разі ввезення зазначається інформація про адресу місця використання зразків насіння і садивного матеріалу). 

Заява в електронній формі подається на адресу електронної пошти Держпродспоживслужби: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її., із накладенням кваліфікованого електронного підпису суб’єкта господарювання.

  • інформування суб’єктом господарювання Держпродспоживслужби (в довільній формі), у разі зміни місця використання ввезених зразків. 
  • прийняття посадовою особою Держпродспоживслужби рішення про залишення заяви про видачу підтвердження без руху (у разі коли заяву про видачу підтвердження подано з порушенням встановлених законодавством вимог).
  • надсилання суб’єкту господарювання письмового повідомлення про залишення заяви про видачу підтвердження без руху (зазначаються виявлені недоліки з посиланням на порушені вимоги законодавства, спосіб та строк усунення недоліків, а також способи, порядок та строки оскарження рішення про залишення заяви про видачу підтвердження без руху. 

У разі усунення виявлених недоліків у строк, встановлений Держпродспоживслужбою, заява про видачу підтвердження вважається поданою в день її первинного подання. При цьому строк розгляду справи продовжується на строк залишення заяви про видачу підтвердження без руху. Не допускається повторне залишення без руху заяви про видачу підтвердження, в якій усунуто виявлені недоліки, зазначені в повідомленні про залишення заяви про видачу підтвердження без руху.

Заява про видачу підтвердження не підлягає розгляду у випадках, визначених статтею 45 Закону України «Про адміністративну процедуру». Рішення про відмову у прийнятті заяви про видачу підтвердження до розгляду приймається посадовою особою Держпродспоживслужби, яка розглядає справу, про що невідкладно повідомляється суб’єкту господарювання, який подав заяву про видачу підтвердження (крім анонімної заяви).

Абзац п’ятий п.10 Порядку замінено словами, а саме: відповідно до внесених змін Держпродспоживслужба має право перевіряти відомості, зазначені у заяві про видачу підтвердження, зокрема, запитувати відповідну інформацію в органів державної влади та органів місцевого самоврядування, отримувати дані в порядку загального доступу, спеціального доступу та електронної інформаційної взаємодії між реєстрами.

сайт зроблено в adgrafics