Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

un24

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

5552

Завершуються жнива ранніх зернових культур, і розпочинається підготовка до наступного посівного сезону. Купуючи насіння для засіву запланованих площ під озимі зернові культури аграрії мають бути впевненими, що придбане ними насіння є оригінальним та відповідає стандартам якості. 

Щоб уникнути покупки підробки (фальсифікату) насіння, необхідно бути добре обізнаним.

Фальсифіковане насіння та/або садивний матеріал – це насіння та/або садивний матеріал, у маркуванні або пакуванні якого неправомірно використано торговельну марку, інше індивідуалізуюче позначення, зовнішнє оформлення пакування іншого виробника та/або які поширюються з неправдивою інформацією щодо сортових та/або посівних якостей насіння та/або садивного матеріалу.

Варто розуміти, що купуючи фальсифіковане насіння, скоріше за все, воно не буде відповідати заявленим характеристикам та не забезпечить належний рівень врожайності. Економлячи на посівному матеріалі є ризик зіткнутись з такими проблемами, як низька схожість, хвороби, менша врожайність та якість врожаю, сортова домішка тощо, що в подальшому призведе до фінансових збитків.

Підроблене насіння зазвичай являє собою дешеві гібриди/сорти, запаковані у фірмові мішки. Підробка може бути пофарбована неякісною фарбою, на мішках можуть бути голограми, роздруковані на кольоровому принтері, номерні знаки можуть бути однаковими або не відповідати сорту, можуть бути не правильний шов і не правильно нашита етикетка.

Треба розуміти, що за умисне виробництво, пакування фальсифікованого насіння та/або садивного матеріалу з метою продажу та використання торговельної марки, яка зовнішньо нагадує торговельну марку іншого виробника – маркування законодавчо передбачені штрафні санкції.

За такий учин громадянину загрожуватиме накладання штрафу в розмірі від однієї до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Наразі ця сума складає до 85 тис. грн.

На посадових осіб чекає більше фінансове покарання – від п’яти до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, з конфіскацією виробленого фальсифікованого насіння та/або садивного матеріалу.

Щоб уникнути покупки фальсифікованого насіння, рекомендуємо дотримуватись наступних порад:

  1. Документи щодо факту придбання насіння:

вимагайте у продавця Сертифікат, що засвідчує сортові якості насіння та Сертифікат, що засвідчує посівні якості насіння. До продажу не може пропонуватися насіння сорту, який не внесено до Державного реєстру сортів рослин України. Оригінальна продукція має повний пакет супровідних документів.

  1. Зверніть увагу на маркування партій насіння:

звірте відповідність інформації у сертифікаті/свідоцтві та на етикетці, що кріпиться до мішка. Дану етикетку рекомендуємо зберігати, оскільки на ній міститься інформація, що допоможе Вам переконатися в оригінальності придбаного насіння: компанія-виробник, вид культури, назва сорту чи гібриду, маса або заявлена кількість насінин у мішку, номер партії відповідно до сертифікату та індивідуальний номер етикетки присвоєний органом з оцінки відповідності.

  1. Перевіряйте офіційні реєстри: 
  • суб’єктів насінництва та розсадництва;
  • сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал;
  • сортів рослин на поширення в Україні.

На сайті minagro.gov.ua у розділі «Рослинництво» Ви маєте можливість звірити дані з етикетки, що кріпиться до мішка, з даними, що містяться у Реєстрі сертифікатів. А саме: відповідність номера етикетки з назвою виробника насіння, назвою гібрида та номеру партії насіння згідно сертифіката.

Підсумовуючи необхідно відзначити, що послідовне та вчасне дотримання кроків визначених нормативно-правовими актами у сфері насінництва та розсадництва дає змогу запобігти введенню в обіг фальсифікату.

Для отримання інших роз’яснень пропонуємо звертатись до спеціалістів відділу контролю в сфері насінництва, розсадництва та якості зерна управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області за номером телефону: (0382) 67-15-25.

Матеріал має інформаційний характер, не містить нових правових норм.

сайт зроблено в adgrafics