Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

5535

У зв’язку із запровадженням особливого режиму захисту рослин на території Слобожанської селищної ради Чугуївського району Харківської області та з огляду на звернення Національного агентства з безпеки харчових продуктів Республіки Молдова від 28.06.2024 № 13-3298 щодо поширення в південних районах Республіка Молдова, розташованих поблизу Болградського району Одеської області, перелітної сарани (Locusta migratoria), звертаємо Вашу увагу на те, що відповідно до статті 5 Закону Україн «Про захист рослин» під час проведення обстежень сільськогосподарських та інших угідь необхідно звертати максимальну увагу на розвиток та поширення особливо небезпечних шкідливих організмів, зокрема сарани перелітної (Locusta migratoria).

Перелітна сарана-поліфаг, пошкоджує всі зелені рослини, надає перевагу злаковим культурам – кукурудзі, просу, сорго, пшениці; цукровим бурякам, соняшнику, овочевим культурам, очерету, пирію тощо. 

Розвиток саранових має циклічність, яка залежить насамперед від погодних умов та сонячної активності. На території України з родини саранових поширені до 20 видів, найбільше з них – прус італійський та сарана перелітна (азіатська) та її підвиди. Всі саранові мають одну генерацію. Згрупувавшись сарана мандрує пішки та з’їдає всі рослини на своєму шляху. Спочатку за добу комахи проходять до 150 м, згодом понад 1 км, а через тижні здатні долати по кілька десятків км. Перетворившись на імаго з розвинутими крилами, сарана підіймається в повітря й летить на висоті 600 метрів долаючи за добу до 300 км. Імаго та личинки грубо об’їдають листя, стебла, живляться насінням. Одна особина сарани за період життя з’їдає до 500 г зеленої маси, а потомство однієї самиці – таку кількість трави, яка достатня на 1 рік двом вівцям.      

Незважаючи на те, що на території Хмельницької області поширення цього шкідника не помічено, необхідно провести комплекс профілактичних заходів із запобігання його поширення, оскільки в умовах посушливої погоди ареал поширення, чисельність та шкідливість шкідника може збільшитись.

Відповідно до абзацу другого частини другої статті 18 Закону України "Про захист рослин" підприємства, установи, організації усіх форм власності та громадяни зобов'язані у сфері захисту рослин проводити систематичні обстеження угідь, посівів, насаджень, продукції рослинного походження, сховищ тощо, у разі виявлення поширення шкідливих організмів, інформувати про це центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері захисту рослин. Таким чином, підприємствам усіх форм власності необхідно своєчасно організувати обстеження посівів сільськогосподарських угідь з метою виявлення заселення їх сарановими та встановлення шкодочинності. Особливу увагу необхідно приділити неорним землям, багаторічним травам та пасовищам поблизу посівів сільськогосподарських культур. В разі виявлення особливо небезпечних шкідників необхідно негайно інформувати державних фітосанітарних інспекторів у районах, або управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області за телефоном (0382) 67-15-25. 

Звертаємо увагу керівників територіальних громад: відповідно до статті 9 Закону України "Про захист рослин" місцеві органи виконавчої влади мають повноваження здійснення контролю за проведенням підприємствами, установами, організаціями усіх форм власності та громадянами заходів щодо захисту рослин і сприяння державним фітосанітарним інспекторам у виконанні ними службових обов'язків. Крім цього, на місцеві органи виконавчої влади покладено обов'язки створення надзвичайних комісій із боротьби з особливо небезпечними шкідливими організмами у разі масового їх розмноження і поширення та запровадження у межах компетенції особливого режиму захисту рослин на період масового розвитку і поширення особливо небезпечних шкідливих організмів. Порядок запровадження особливого режиму захисту рослин та заходи, що здійснюються на території з особливим режимом захисту рослин, визначено статтями 14 та 15 Закону України "Про захист рослин".

Захисні заходи проти саранових необхідно проводити за чисельності шкідника, що перевищує економічний поріг шкідливості. Обприскування проводять за чисельності стадних саранових 2-5, нестадних саранових – 10-15 екземплярів на м². Заходи щодо ліквідації вогнищ саранових рекомендуємо здійснювати препаратами, зареєстрованими для використання в Україні на основі таких діючих речовин, як: лямбда-цигалотрин + тіаметоксам, люфенурон, альфа-циперметрин, хлорпірифос + циперметрин тощо. Державний реєстр пестицидів, серед яких є препарати, які доцільно використовувати проти саранових, опубліковано на сайті Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.

Обробки краще проводити вранці та ввечері, коли комахи знаходяться на рослинах. Кулігу (тимчасові скупчення личинок), що рухається, обробляють на площі за 200-250 м від "голови", охоплюючи її по спіралі, що перевищує фронт куліги.  

Землекористувачам під час проведення захисних обробок посівів сільськогосподарських культур та інших територій необхідно суворо дотримуватись регламентів застосування засобів захисту рослин та техніки безпеки при роботі з ними із забезпеченням збереження корисної ентомофауни та медоносних бджіл. Безумовним є дотримання вимог Державних санітарних правил ДCанПіН 8.8.1.2.001-98 "Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві" та Інструкції з профілактики та встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин.

Звертаємо увагу на те, що під час та після проведення винищувальних заходів із застосуванням хімічних засобів захисту рослин необхідно дотримуватись заборони випасу свійської худоби та птиці на території проведення захисних заходів та межуючої з нею. Бджолярам необхідно завчасно вжити відповідні заходи для унеможливлення отруєння бджіл.

У разі появи сарани на присадибних ділянках місцевим мешканцям рекомендується проводити винищувальні заходи за допомогою побутових оприскувачів засобами захисту рослин, дозволеними для роздрібного продажу та використання населенням.

сайт зроблено в adgrafics