Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

5534

У кінці червня до управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області звернувся мешканець одного із сіл Хмельницького району з приводу масового ураження ясеня невідомою комахою. У той же день на місце виїхав державний фітосанітарний інспектор, оглянув уражене дерево та відібрав шкідника для ідентифікації. Це була шпанська мушка.

Шпанська мушка, також шпанська мушка ясенева, шпанська мушка аптекарська (Lytta vesicatoria) – вид жуків родини наривники. Середнього розміру металево-зелений жук, рослиноїдний – живиться листям бузку, ясена, жимолості, бирючини, рідше бузини, клена, тополі. Жуки 11-25 мм завдовжки, золотисто-зеленого або металево-зеленого кольору. Личинки першого типу (тріунгулін) темно-бура з довгими вусиками та двома хвостовими нитками, паразитує в гніздах бджіл. Жуки з’являються в кінці травня і шкодять протягом червня. Особливо активні в сонячні жаркі дні при температурі вище 20 °С. Вночі і вранці вони нерухомо знаходяться на кормових рослинах. Наявність жуків можна встановити по схожому на мишачий запаху на відстані. Яйця відкладаються в ґрунт, в ямки 1-2 см глибиною по 40-50 штук в кожну. Плідність самок по декілька тисяч яєць. Ембріональний розвиток 3-4 тижні. У наривників розрізняють три типи личинок. Відроджена личинка (тріангулін) з ґрунту переповзає на квітки різних рослин. При відвіданні квітів бджолами, личинки прикріпляючись до їх волосків, попадають в бджолині гнізда. Там триагулін з’їдає яйце бджіл і перетворюється в личинку другого типу – безногу, білу, малорухому. Вона відгодовується запасом приготовленої бджолами для своєї личинки їжі і через 10-14 днів виповзає із гнізда і заглиблюється в ґрунт, де перетворюється в несправжню лялечку. На цій стадії проходить зимівля. Навесні, приблизно в кінці квітня, із несправжньої лялечки виходить личинка, подібна до личинки другого типу. Ця личинка живе близько двох тижнів і перетворюється в лялечку, яка розвивається також близько двох тижнів. 

Заходи боротьби: систематичне обстеження насаджень і при виявленні вогнищ шкідника, який загрожує знищити понад 50 % листя, обприскування контактними фосфорорганічними препаратами внесених до Державного реєстру пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні.

сайт зроблено в adgrafics