Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

harchuvannya

Згідно із вимогами Державних санітарних норм та правил «Державні санітарні правила і норми влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу», сьогоднішній школяр повинен отримувати в шкільній їдальні раціональне харчування, яке б повністю відповідало потребам зростаючого організму.

Норми харчування, перелік харчових продуктів з денною нормою їх на одну дитину  згідно вікової групи (від 3 до 6 років, від 6 до 10 років, від 10 до 13років і старше) викладені в постанові Кабінету Міністрів України від 22.11.2004р №1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку».

Меню розробляється за віковими групами, співвідношення білків, жирів і вуглеводів повинно становити 1:1:4.

Рекомендуються щадні способи приготування страв, які забезпечують збереження вітамінів: варіння, приготування на пару, тушкування, запікання.

У щоденному раціоні має бути м’ясо, молоко, вершкове і рослинне масло, хліб житній і пшеничний (з кожним прийомом їжі).

Рибу, яйця, сир, сир, кисломолочні продукти слід включати в меню один раз в два-три дні. На сніданок рекомендується закуска, основна страва і гарячий напій, а також фрукти і овочі.

Комплексний обід повинен включати в себе закуску, перше, друге (гаряче блюдо з м’яса, риби або птиці) та солодке блюдо.

В якості закуски використовуються овочеві салати: з огірків, помідорів, свіжої або квашеної капусти, моркви, буряків, з додаванням свіжої зелені, яблук, чорносливу, родзинок і горіхів (крім арахісу).

Що стосується полудня, рекомендовано подавати напій (кисломолочні продукти, молоко, киселі, соки) з різними кондитерськими виробами без крему.

Список продуктів і страв, які заборонені до використання в шкільному харчуванні, досить широкий і включає в себе наступне:

  • Харчові продукти з закінченими термінами придатності і ознаками недоброякісності.
  • Залишки їжі від попереднього прийому та їжа, приготована напередодні.
  • Овочі і фрукти з ознаками псування.
  • М’ясо, субпродукти всіх видів сільськогосподарських тварин, риба, сільськогосподарська птиця, що не пройшли ветеринарний контроль.
  • Субпродукти, крім печінки, язика, серця.
  • Непатрана птах.
  • М’ясо диких тварин.
  • Яйця і м’ясо водоплавних птахів.
  • Яйця із забрудненою шкаралупою, з насічкою, «тік», «бій», а також яйця з господарств, неблагополучних по сальмонельозом.
  • Консерви з порушенням герметичності банок, бомбажні, банки з іржею, деформовані, без етикеток.
  • Крупа, борошно, сухофрукти та інші продукти, забруднені різними домішками або заражені амбарними шкідниками.
  • Будь-які харчові продукти домашнього (не промислового) виготовлення.
  • Кремові кондитерські вироби (тістечка і торти).
  • Сальтисони, вироби з м’ясної обрізі, діафрагми; рулети з м’якоті голів, кров’яні та ліверні ковбаси.
  • Сир з непастеризованого молока, фляжний сир, фляжна сметана без термічної обробки.
  • Кисле молоко – самоквас.
  • Гриби та продукти (кулінарні вироби), з них приготовані.
  • Квас.
  • Молоко і молочні продукти з господарств, неблагополучних по захворюваності сільськогосподарських тварин, а також які не пройшли первинну обробку та пастеризацію.
  • Сирокопчені м’ясні гастрономічні вироби та ковбаси.
  • Страви, виготовлені з м’яса, птиці, риби, які не пройшли теплову обробку.
  • Смажені у фритюрі харчові продукти і вироби.
  • Оцет, гірчиця, хрін, перець гострий (червоний, чорний) та інші гострі (колючі) приправи.
  • Гострі соуси, кетчупи, майонез, закусочні консерви, мариновані овочі та фрукти.
  • Кава натуральна; тонізуючі, в тому числі енергетичні, напої, алкоголь.
  • Кулінарні жири, свиняче або бараняче сало, маргарин.
  • Ядро абрикосової кісточки, арахіс.
  • Газовані напої.
  • Молочні продукти та морозиво на основі рослинних жирів.
  • Жувальна гумка.
  • Кумис та інші кисломолочні продукти з вмістом етанолу (понад 0,5%).
  • Карамель, у тому числі льодяникова.
  • Закусочні консерви.
  • Заливні страви (м’ясні та рибні), студні, форшмак з оселедця.
  • Холодні напої і морси (без термічної обробки) з плодово-ягідної сировини.
  • Окрошки і холодні супи.
  • Макарони по-флотськи (з м’ясним фаршем), макарони з рубаним яйцем.
  • Яєчня-глазунья.
  • Паштети і млинці з м’ясом і сиром.
  • Перші та другі страви з/на основі сухих харчових концентратів швидкого приготування.
  • Генно-модифіковані продукти.
сайт зроблено в adgrafics