Телефон: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

un24

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

5526

В умовах воєнного стану основна робота сектору контролю за регульованими цінами управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області (далі – секторконтролю за регульованими цінами) була спрямована на запобігання порушенням у сфері ціноутворення.

Протягом І півріччя 2024 року спеціалісти сектору контролю за регульованими цінами провели інформаційно-роз’яснювальну роботу на 35 об’єктах роздрібної торгівлі міст Хмельницького, Кам’янець-Подільського, Дунаївці, Красилів та смт Ярмолинці.

В ході проведеної роботи представникам суб’єктів господарювання нагадано вимоги постанови КМУ від 19.06.2023 № 650 з питань державного регулювання цін на окремі продовольчі товари в умовах воєнного стану та про відповідальність, передбачену законодавством за порушення цих вимог, вручені інформаційні пам’ятки з цього питання.

Проведена онлайн-нарада з керівниками районних управлінь Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області та представниками консультаційних центрів при цих управліннях. Учасникам наради роз’яснено чинне законодавство щодо державного регулювання цін на окремі продовольчі товари вітчизняного виробництва, надано рекомендації як діяти відповідальній особі консультаційного центру в разі надходження скарг від споживачів з питань завищених цін.

З метою покращення результативності роботи із забезпечення цінової стабільності в умовах воєнного стану та здійснення контролю за ціновою ситуацією взято участь у засіданні рейдової групи із забезпечення стабільної цінової ситуації у Волочиській міській територіальній громаді.

На засіданні також були присутні 14 суб’єктів підприємницької діяльності роздрібної торгівлі та аптечних закладів, яким було нагадано про чинні вимоги законодавства з питань державного регулювання цін на окремі продовольчі товари і лікарські засоби та про відповідальність за порушення цих вимог, передбачену статтею 20 Закону України «Про ціни і ціноутворення».

Результатом засідання було прийняття спільного рішення щодо надання суб’єктами господарювання представникам рейдової групи первинних документів, за якими можна встановити, чи дотримуються вони вимог чинного законодавства щодо ціноутворення у сфері торгівлі продовольчими товарами та лікарськими засобами.

Протягом січня-квітня 2024 року, з метою здійснення контролю за встановленням суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі цін на товари, по області здійснювався моніторинг цін на товари, зазначені у постанові КМУ від 06.03.2022 № 223. В цілому по області моніторингом в середньому було охоплено 650 об’єктів роздрібної торгівлі та 100 автозаправних станцій. 

На виконання доручення Держпродспоживслужби від 04.06.2024 та резолюції Першого віце-прем’єр-міністра України – Міністра економіки України по області, починаючи з червня, щотижнево проводився моніторинг цін на пальне. Загалом по області моніторингом охоплено 99 автозаправних станцій.

Здійснений моніторинг застосування державних регульованих цін на лікарські засоби, які підлягають реімбурсації за Урядовою програмою «Доступні ліки». Щодо дотримання вимог законодавства у сфері ціноутворення на фармацевтичному ринку опрацьовано 22876 цін на 265 лікарських засобів.

У I півріччі 2024 року спеціалістами сектору контролю за регульованими цінами розглянуто 6 звернень громадян. За результатами розгляду звернень громадянам надані ґрунтовні роз’яснення.

З початку року підготовлено та розміщено на офіційному сайті Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області 12 інформаційних матеріалів з питань державного регулювання цін.

В рамках інформування населення області налагоджена тісна співпраця із місцевими засобами масової інформації. Так, з початку року надано 2 коментарі в ефірі місцевих телеканалів: «Суспільне Хмельницький» щодо динаміки цін на овочі та «33 канал» щодо поновлення позапланових перевірок у сфері житлово-комунального господарства.

Робота спрямована на запобігання порушенням у сфері ціноутворення продовжується. 

сайт зроблено в adgrafics