Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

5499

Борщівник Сосновського – отруйна багаторічна, небезпечна рослина, росте до 3-5 метрів висоти з товщиною стебла до 10 см (дуже поширюється останнім часом). Всі частини рослин (листя, стебло, коріння) містить особливі речовини – фурокумарини. Якщо сік потрапляє на шкіру – достатньо нетривалої дії сонячних променів, щоб виникли опіки 1-3 ступенів.

Поширеними місцями борщівника Сосновського є узбіччя доріг, необроблювальні угіддя, береги потічків, річок, каналів, деградовані луки, пасовища тощо.

Заходи боротьби з борщівником Сосновського

Для боротьби з отруйною рослиною існують різні методи: механічні (шляхом удушення або виснаження рослини) та хімічні (використання гербіцидів) знищення. Для того, щоб механічний метод був ефективним, потрібно систематично підрізати корені на глибині 8-12 сантиметрів та багаторазово підкошувати паростки, що відростають. Не припиняти такі роботи протягом кількох років до тих пір, поки не будуть знищені всі кореневища та насіння в ґрунті. Найефективніший метод боротьби – хімічний (внесення препаратів відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні») на основі гліфосатів, дикамби, сульфанілсечовин та інших гербіцидів. Обробки проводяться при висоті рослин до 10-20 см навесні або після підкошування. Якщо ж упущено момент і рослини зацвіли, то скошену масу (борщівник цвіте з червня і майже до вересня) обов’язково треба спалювати, бо насіння дозріває навіть тоді, коли зацвівша рослина скошена. Одна така рослина дає 15-20 тисяч летючих насінин, які можуть прорости у ґрунті навіть через 10-12 років.

Не слід допускати знищуючи зарості борщівника Сосновського:

- скошувати рослини борщівника в період цвітіння і на початку дозрівання плодів;

- застосовувати не зареєстровані в Україні і не рекомендовані гербіциди;

- під час роботи з борщівником не можна бути роздягненим або мати незахищені ділянки тіла;

- скошений матеріал не можна залишати кинутим на місці без скидання купи і спалювання;

- не можна близько підходити до рослин, або заростей борщівника, брати в руки будь-які його частини, нюхати квіти, фотографуватися.

Також слід зазначити, що згідно зі статтею 33 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та Земельного Кодексу України знищення борщівника Сосновського є компетенцією міських, селищних, сільських голів. Вони повинні домогтися від власників земельних ділянок, на яких розповсюджується шкідлива рослина її знищення. Землевласники і землекористувачі, які не вживають заходи боротьби із бур’янами, у тому числі з борщівником Сосновського несуть адміністративну відповідальність за статтею 52 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

сайт зроблено в adgrafics