Телефон: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

un24

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

5484

Що таке холера?

Холера – це гостра кишкова інфекція, що виникає при вживанні харчових продуктів або води, заражених бактерією Vibrio cholerae. Холера передається фекально-оральним шляхом від людини до людини, частіше при вживанні забрудненої води, овочів, фруктів, при купанні, а також через їжу і при побутових контактах, та без вчасно наданого належного лікування може призвести до смерті.

Інкубаційний період холери триває від кількох годин до 5 днів. Хвороба, зазвичай, починається гостро і призводить до різкого зневоднення організму.

Холерний вібріон може зберігати життєздатність у воді протягом тривалого часу, у харчових продуктах при кімнатній температурі протягом 2-5 днів, на поверхні плодів і овочів в умовах сонячного освітлення упродовж 8 годин, при низьких температурах та у морській воді – 2 тижнів і більше, у кишечнику окремих річкових та морських тварин – декількох місяців. 

Основні симптоми:

  • клінічним проявом хвороби є діарея, до 10 і більше разів на добу (пронос). При цьому людина втрачає багато рідини – до 20 літрів на добу. У результаті втрати рідини відбувається згущення крові та зневоднення організму;
  • через втрату з рідиною мікроелементів з'являються м'язові судоми, частіше за все – починаючи з литкових м'язів;
  • загострення рис обличчя, очі западають, синіють губи і вушні раковини;
  • холодна шкіра (холера – одна з небагатьох інфекцій, що супроводжуються нормальною або навіть зниженою температурою тіла);
  • шкіра втрачає пружність, легко збирається в складки і дуже довго розправляється, а шкіра стоп і рук стає зморшкуватою (так звані «руки прачки»);
  • задишка, різка слабкість.

Як убезпечити себе від зараження холерою?

  1. Кип'ятити воду, у такому випадку холерні бактерії помирають за хвилину.
  2. Ретельно мити руки перед тим, як брати чи готувати їжу, а також після відвідування туалету.
  3. Слідкувати за якістю продуктів, не вживати їх, якщо вони сумнівного походження.
  4. Не купайтеся і не ловіть рибу у забруднених водоймах.
  5. Не купуйте продукти харчування, зокрема - рибу, у місцях стихійної торгівлі.
  6. Перед вживанням обов'язково мити фрукти та овочі, якщо є сумніви не вживати їх без термічної обробки.
  7. Ретельно просмажувати або проварювати їжу перед вживанням.
  8. За можливості використовувати таблетки для знезараження води перед кип'ятінням.

Пам’ятайте, вчасне звернення до лікаря здатне врятувати життя!

сайт зроблено в adgrafics