Що таке холера?
Холера – це гостра кишкова інфекція, що виникає при вживанні харчових продуктів або води, заражених бактерією Vibrio cholerae. Холера передається фекально-оральним шляхом від людини до людини, частіше при вживанні забрудненої води, овочів, фруктів, при купанні, а також через їжу і при побутових контактах, та без вчасно наданого належного лікування може призвести до смерті.
Інкубаційний період холери триває від кількох годин до 5 днів. Хвороба, зазвичай, починається гостро і призводить до різкого зневоднення організму.
Холерний вібріон може зберігати життєздатність у воді протягом тривалого часу, у харчових продуктах при кімнатній температурі протягом 2-5 днів, на поверхні плодів і овочів в умовах сонячного освітлення упродовж 8 годин, при низьких температурах та у морській воді – 2 тижнів і більше, у кишечнику окремих річкових та морських тварин – декількох місяців.
Основні симптоми:
- клінічним проявом хвороби є діарея, до 10 і більше разів на добу (пронос). При цьому людина втрачає багато рідини – до 20 літрів на добу. У результаті втрати рідини відбувається згущення крові та зневоднення організму;
- через втрату з рідиною мікроелементів з'являються м'язові судоми, частіше за все – починаючи з литкових м'язів;
- загострення рис обличчя, очі западають, синіють губи і вушні раковини;
- холодна шкіра (холера – одна з небагатьох інфекцій, що супроводжуються нормальною або навіть зниженою температурою тіла);
- шкіра втрачає пружність, легко збирається в складки і дуже довго розправляється, а шкіра стоп і рук стає зморшкуватою (так звані «руки прачки»);
- задишка, різка слабкість.
Як убезпечити себе від зараження холерою?
- Кип'ятити воду, у такому випадку холерні бактерії помирають за хвилину.
- Ретельно мити руки перед тим, як брати чи готувати їжу, а також після відвідування туалету.
- Слідкувати за якістю продуктів, не вживати їх, якщо вони сумнівного походження.
- Не купайтеся і не ловіть рибу у забруднених водоймах.
- Не купуйте продукти харчування, зокрема - рибу, у місцях стихійної торгівлі.
- Перед вживанням обов'язково мити фрукти та овочі, якщо є сумніви не вживати їх без термічної обробки.
- Ретельно просмажувати або проварювати їжу перед вживанням.
- За можливості використовувати таблетки для знезараження води перед кип'ятінням.
Пам’ятайте, вчасне звернення до лікаря здатне врятувати життя!