Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

5468

До початку збору та приймання зерна і насіння нового врожаю, сільгоспвиробникам області варто подбати про готовність наявної матеріально-технічної бази: відремонтувати склади, зерноочисну техніку, сушарки, підготовити комбайни та машини для перевезення насіння, привести в належний стан прискладську територію.

При необхідності слід виконати ремонтні роботи на площадках з твердим покриттям. Зверніть увагу на працю на токах, де працівники з взуттям, одягом та інвентарем можуть переносити зерно з одного вороху в інші. В період очистки насіння, необхідно обмежувати перебування на току сторонніх осіб та транспорту. А у період реалізації насіння зверніть увагу на чистоту транспорту осіб, які його купуватимуть, щоб запобігти завезенню насіння інших культур та сортів, уникнути проникнення бур’янів, шкідників, хвороб, серед яких можуть бути злісні та карантинні.

Прилегла територія (площадки з твердим покриттям) повинні утримуватись в чистоті, бути вільними від бур’янів, падалиці культурних рослин, товарної продукції, щоб упередити засмічення насіння й поширення хвороб та шкідників.

Справність зерноочисної техніки, поточні чи капітальні ремонти та технічне обслуговування: перевірте відсутність зернових решток в насіннєочисних машинах, за потреби проведіть їх очистку. Очищення насіннєвого вороху від зелених частин рослин та інших решток, що підвищують його вологу, в короткі терміни, дає змогу запобігти псуванню через самозігрівання та проростання насіння.

Слід увагу приділити ремонту сушильного обладнання, щоб мати можливість вчасно довести посівний матеріал до відповідних кондицій та не допустити втрат через підвищену вологість, особливо за несприятливої дощової погоди. Звичайно, не кожен може придбати нові зерносушильні комплекси, але провести ремонт наявних може кожен. Загалом свіжозібране насіння дуже неоднорідне за вологістю, стиглістю і за рядом інших властивостей, що створює сприятливі умови для виникнення самозігріву, а насіння, піддане навіть самому незначному зігріванню, різко знижує енергію проростання. 

Наступним кроком підготовки є ремонт, дезінфекція та побілка складів для запобігання поширення хвороб та шкідників під час зберігання. Склади повинні бути звільнені від сторонніх предметів, розсипів зерна, сміття тощо. В разі виявлення в складі комірних шкідників потрібно провести обробку інсектицидами. Якщо при виявленні шкідників в складах знаходиться насіння, то склади фумігують. При цьому заході слід використовувати препарати згідно з «Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні». Фумігації підлягають тільки партії насіння з вологістю, що не перевищує максимальні показники передбачені державними стандартами. Для насіння пшениці, жита, ячменю, гречки вона повинна становити не більше 14-15,5 %, для кукурудзи 14 %, проса 13,5-15 %, соняшнику 7-10 %. Насіння обов’язково повинне бути очищене від домішок, що є джерелом самозігрівання (рослинні рештки, насіння бур’янів, живі комахи та ін.). При підвищені вологості існує ризик втрати схожості насіння.

Зберігання насіння. Насіння може зберігатися короткий і тривалий час. Так, озимі культури висіваються вже через 2-3 місяці після збирання, ярі закладаються на зберігання протягом 7-8 місяців. На цьому етапі, як і на етапі вирощування насіння, ставляться вимоги до запобігання змішуванню культур, сортів, генерацій, недопущенню помилок, що призводять до вибракування насіння. Насіння має зберегти всі свої якісні посівні показники, щоб навесні дати здорові і сильні рослини.

Насіннєсховище повинно бути заздалегідь обладнане необхідним знаряддям та інвентарем (вологоміри, термометри, гідрометри, щупи, відра, засоби протипожежної безпеки).

До початку збиральних робіт потрібно скласти план розміщення партій насіння відповідно до запланованих обсягів, черговості їх очищення сушіння, сортування, щоб убезпечити надійне роз’єднання культур, сортів і генерацій у просторі і часі. Також необхідно організувати вхідний контроль за якістю насіння, яке надходить на тік від комбайнів для унеможливлення механічного та біологічного засмічення. 

Кожна партія насіння, що засипається на зберігання має пройти перевірку посівних якостей в акредитованих лабораторіях та отримати Сертифікат, що засвідчує посівні якості насіння, а до часу закінчення терміну його дії, здійснити аналіз повторно.

Щиро бажаємо успіхів і добробуту всім хліборобам і нагадуємо, що насіння є першим кроком до одержання високих врожаїв.

сайт зроблено в adgrafics