Телефон: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

un24

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

5420

З настанням весняно-літнього періоду на споживчому ринку з’являється все більше ранньої овочевої продукції. Проте перша парникова зелень та овочі можуть призвести до важких отруєнь через перенасичення організму пестицидами та нітратами, що містяться у певних кількостях в овочах та фруктах, вирощених у «прискореному режимі».

Основною причиною росту вмісту нітратів в продукції рослинництва є інтенсивне і неправильне зберігання та застосування незбалансованими та живильними речовинами мінеральних добрив, порушення норм витрат, строків внесення в ґрунт. Але на кількість нітратів в рослинах можуть впливати не тільки добрива, але й природні явища, які складно регулювати. Як-от хімічний склад ґрунту чи води для поливу, кількість світла, густота посівів та навіть частина доби, коли збирали урожай. Нітрати від природи є у всіх овочах, ягодах та фруктах. Вони були й будуть, навіть коли людство повністю відмовиться від будь-яких добрив.

Чомунітратишкідливі? При невеликому споживанні нітратів з їжею, вони не накопичуються, а легко і швидко виводяться з організму, проте, якщо їх споживати надто багато, нітрати починають концентруватися в організмі у великій кількості й тоді перетворюються на нітрити, які вже дійсно несуть шкоду для людського організму:

- викликають отруєння, захворювання серцево-судинної, нервової й травної систем, а їхнє надмірне вживання може навіть спричинити рак шлунку;

- сприяють розвитку патогенної кишкової мікрофлори, яка виділяє в організм людини токсини, в результаті чого відбувається отруєння організму;

- знижують вміст вітамінів в їжі, які входять до складу багатьох ферментів, а через них впливають на всі види обміну речовин;

- при тривалому надходженні нітратів в організм людини зменшується кількість йоду, що призводить до збільшення щитоподібної залози.

Які ж ознаки отруєння?

В легких випадках переважно відмічаються головний біль, зниження працездатності, підвищена втомлюваність і задишка, сонливість. Гостре отруєння розпочинається з нудоти, блювоти, проносу. При цьому знижується артеріальний тиск, частішає дихання, головний біль, шум у вухах, слабкість, судоми м’язів обличчя, порушується координація рухів, синюшність обличчя, губ, видимих слизових оболонок.

Якою є допустима норма нітратів?

Згідно з нормами ВООЗ, допустима добова норма нітратів для дорослої людини — 5 мг на 1 кг ваги. В овочах, залежно від умов вирощування, допускається вміст нітратів: в огірках – 200-400 мг/кг, у листових овочах (салат, кріп, петрушка) – 2000-3000 мг/кг, у помідорах – 100-200 мг/кг, в зеленій цибулі – до 400 мг/кг, в ранній капусті – до 800 мг/кг, в редисці – до 1200 мг/кг, в столовому буряку – до 1400 мг/кг, у ранній картоплі – до 1500 мг/кг, у ранній моркві – до 600 мг/кг. У перших ягодах – полуниці, черешні та вишні – нітрати не мають перевищувати 60 мг/кг.

Як вибратинайменшшкідливий продукт?

- купуйте овочі та фрукти в спеціалізованих місцях торгівлі, в жодному разі не на узбіччі заміської траси чи стихійному ринку;

- не соромтеся запитати у продавця висновок лабораторної перевірки його продукції. У такому документі повинно бути вказано вміст нітратів, пестицидів, солей важких металів, радіонуклідів у кожній конкретній партії;

- купуйте овочі та фрукти натурального вигляду, вони не повинні бути надмірно великі, надзвичайно яскравого забарвлення, блищати, ніби відполіровані;

- під час купівлі овочів майте на увазі, що мінімальний вміст нітратів частіше буває в овочах середнього розміру.

Як зменшитикількістьшкідливихречовин в плодах?

- перед споживанням добре мийте овочі та фрукти, адже більшість шкідливих речовин містяться на шкірці і в шкірці плоду;

- очищуйте шкірку овочів, бо в цей період року вона є швидше джерелом нітратів, ніж вітамінів. Це особливо стосується огірків, картоплі, кабачків, редису, яблук;

- нітрати в більшій кількості є біля основи плодів, в стеблах і черешках. Вживайте в їжу тільки листя петрушки, вирізайте качан і стебла-прожилки у капусті, листовому салаті, відрізуйте основу у овочів приблизно на один сантиметр;

- приготовані зі свіжих овочів салати споживайте відразу, оскільки перетворення менш шкідливих нітратів в більш небезпечні може відбуватися у процесі окислення нарізаних і заправлених овочів у холодильнику;

- нітратні сполуки чудово знешкоджуються лимонним або гранатовим соком, на їх основі можна готувати заправки для салатів. 

Наше здоров’я залежить від нас самих! 

Будьте уважніші, бережіть себе і своїх рідних!

сайт зроблено в adgrafics