Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

5376

Саме зараз настав період, коли на Хмельниччині квітує суниця, яка є основною ягідною культурою. Її вирощують як в агропідприємствах, так і в приватному секторі. Але разом з тим виникає загроза від суничного квіткоїда (Anthonomus bisignifer Schen), який являється одним з карантинних об’єктів.

Жук належить до родини довгоносиків. Довжина його 2-3 мм, забарвлення мінливе – від червонувато-коричневого до чорного. Голова і передньоспинка темно-коричневі або чорні. Передньоспинка звужена до передньої частини, посередині і з боків є смужки білуватих лусочок, інша частина вкрита поодинокими коричневими лусочками. Одна самка відкладає від 50 до 100 яєць. Личинки появляються через 6-7 днів, живуть в бутонах до 26 днів. За цей період виїдають увесь вміст бутона, заляльковуються. Лялечка жовтувато-біла. Через 7-11 днів перетворюється на жука, який з’являється в середині липня, а наприкінці липня – початку серпня ховається на зимівлю в верхній шар ґрунту або заривається в сухе листя.

Жуки виходять із зимівлі ранньою весною за сталої температури повітря 13 °С градусів. Масова поява відмічається при сталій температурі 18-20 °С градусів.

Характерною ознакою його шкоди є часткове пошкодження чи перегризання пуп’янків. Також вони вигризають дірки на молодому листі. Бутони першого порядку, з яких формуються найбільші плоди, будуть пошкоджені частіше. Коли чисельність їх збільшується вони можуть завдати чималої шкоди, знижуючи якість і кількість ягід.

Поширення даного шкідника відбувається через садивний матеріал. Можливе потрапляння бутонів з личинками чи самих жуків у свіжі партії ягід. Тому завезення садивного матеріалу повинно відбуватись лише з тих територій, в яких не виявлено цих шкідників із тих розсадників, які визнано вільними від шкідників упродовж останнього вегетаційного періоду.

Вимоги щодо розповсюдження цього шкідника зазначені у Директиві Ради 2000/29/ЄС «Щодо заходів захисту для попередження появи на території Союзу організмів, шкідливих для рослин і рослинних продуктів для запобігання їхнього поширення в країнах Союзу». Даною Директивою передбачається заборона завозу розсади, в якій виявлено наявність цих шкідників. Крім того, садивний матеріал повинен супроводжуватись документом, який підтверджує, що рослини походять з районів, вільних від цих шкідників. 

Засобами захисту є просторова ізоляція насаджень суниць від насаджень малини, міжрядні обробітки й розпушування, скошування листя після збирання врожаю. Застосовують обприскування інсектицидами або пастки з атрактантами. Обприскування потрібно проводити в сухий безповітряний ранок. За масової появи жуків нового покоління потрібно повторити обробку рослин одразу після збирання ягід. Рекомендовано вибирати засоби захисту для обробки, які є нетоксичними для бджіл (фітоферм, енжіо). У приватному секторі можливе збирання і спалювання пошкоджених бутонів та рослинних решток.

То ж подбаємо про те, щоб яскраві та запашні ягоди суниці приваблювали й радували нас на насадженнях.

сайт зроблено в adgrafics