Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

5362

У весняно-літню пору року, коли в теплі шкідливі бактерії розмножуються досить швидко, дуже легко отримати харчове отруєння чи кишкові інфекції, пов'язані з уживанням продуктів харчування та питної води, забруднених збудниками мікроорганізмів.

Харчові отруєння – це хвороби, що виникають при вживанні їжі, яка містить шкідливі мікроорганізми або отруйні речовини.

Харчові отруєння мікробного походження поділяються на дві групи: токсикоінфекції та бактеріальні токсикози.

Токсикоінфекції – це отруєння, викликані мікробами, які розмножилися на продукті. 

Бактеріальні токсикози – це отруєння, викликані отрутою, яку мікроби виділили в харчовому продукті (до них належать ботулізм та стафілококові токсикози).

Профілактичні заходи, яких необхідно дотримуватися:

• не вживати продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності, вичерпаними термінами споживання. Зберігати продукти харчування потрібно тільки у спосіб, зазначений виробником, та у встановлений термін;

• ретельне дотримання технології приготування харчових продуктів, як в домашніх умовах, так і на підприємствах громадського харчування;

• своєчасність проходження обов'язкових профілактичних медичних оглядів працівниками окремих професій, виробництв і організацій, діяльність яких пов'язана з обслуговуванням населення;

• не купуйте продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;

• приготовлені страви бажано вживати відразу, а у разі повторного споживання, вони мають проходити вторинну термічну обробку; 

• при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми – обдати окропом;

• також звертайте увагу на воду: не використовуйте для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (річки, озера, підземних джерел, поверхневих вод). Для пиття і приготування їжі використовуйте воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану;

• перед приготуванням їжі та перед її вживанням не забувайте мити руки з милом і обов'язково мийте руки після відвідування туалетів;

• у разі виявлення перших ознак кишкового захворювання терміново зверніться до найближчої лікувальної установи. Не займайтеся самолікуванням.

Дотримання усіх вище зазначених правил профілактики допоможуть Вам уникнути харчових отруєнь і зберегти здоров’я! 

сайт зроблено в adgrafics