Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

5359

У 2023 році фахівці Держпродспоживслужби, під час проведення обстежень, вперше виявили карантинного шкідника відсутнього на території України – жовто-бурого мармурового клопа (Halyomorpha halys Stal.) у Запорізькій та Дніпропетровській областях.

Жовто-бурий мармуровий клоп – широкий поліфаг, який є шкідником більш ніж 100 видів рослин: плодових дерев, декоративних рослин, польових культур; серед сільськогосподарських культур: спаржа, соя, сорго, боби, кукурудза, пшениця, ячмінь, горох, нут, огірок, помідор, перець, квасоля та баклажан. Імаго та личинки харчуються одними і тими ж видами рослин. Імаго надають перевагу незрілим плодам, тоді як німфи харчуються молодими пагонами, листям, стеблами та фруктами. Харчуючись жуки і личинки проколюють хоботком шкірку плодів, молоду кору на пагонах або листовій поверхні. Потім вони впорскують спеціальні травні ферменти та висмоктують зріджені поживні речовини, що спричиняє некрози на плодах і пошкодження листя, а отримані ураження роблять рослини більш чутливими до вторинних інфекцій. У більшості випадків таке живлення імаго та личинок робить фрукти непридатними для споживання. 

Клоп – теплолюбива комаха, яка розвивається в межах температур від +15°С до +33°С. Залежно від температурних умов регіону, шкідник може давати від 1 до 3 поколінь на рік. Коли повітря прогрівається до +12°С +15°С, дорослі комахи виходять з місць зимівлі, харчуються на молодих пагонах рослин. Після спарювання самки відкладають поетапно від 15 до 40 яєць з інтервалом 5-14 днів, при цьому яйцекладка розтягується на 2-3 місяці. Загалом одна самка здатна відкласти від 250 до 300 яєць. Одне покоління мармурового клопа розвивається 40-50 днів. На зимівлю клопи намагаються проникнути у теплі приміщення, нори тварин, також зимують в середині трухлявих дерев та гніздах птахів.

На територію України жовто-бурий мармуровий клоп може потрапити шляхом ввезення транспортних засобів з вантажними конструкціями, рослинами та рослинною продукцією, зі зрізами квітів, посадковим матеріалом, дерев’яним пакувальним матеріалом, одягом, взуттям та багажем. Здатний поширюватися за допомогою самостійних перельотів на відстань до 2 км.

Основним ефективним методом боротьби з клопом є хімічний, що найбільш ефективний у весняний період – коли розвивається перше покоління шкідника (коли комахи мають ослаблений імунітет), препаратами згідно з «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». Також використовують механічний метод, який полягає у зборі імаго в період зимівлі з послідуючим спалюванням.

сайт зроблено в adgrafics