Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

5181

Щороку для захисту сільськогосподарських культур від шкідників, хвороб та бур'янів використовують значну кількість засобів захисту рослин. Інколи до роботи з пестицидами залучають працівників без відповідних навичок та без посвідчення на право роботи з пестицидами. Це може негативно вплинути на здоров'я осіб, робота яких пов'язана з застосуванням, зберіганням та торгівлею пестицидами, так і на пересічних громадян і навколишнє середовище.

5182

Головне управління Держпродспоживслужби у Хмельницькій області нагадує про постанову Кабінету Міністрів України від 9 травня 2023 року № 458 «Про затвердження Порядку одержання посвідчення на право роботи з пестицидами».

Для проходження навчання з питань безпечного поводження з пестицидами (далі-навчання) особи подають у паперовій або електронній формі заяву, а також документ, що підтверджує внесення плати.

Виходячи з розміру прожиткового мінімуму працездатних осіб, відповідно до Закону України від 09.11.2023 № 3460-ІХ «Про Державний бюджет України на 2024 рік» з 01.01.2024, розмір плати за проведене навчання за 1 людину в 2024 році складатиме 452,41 гривень.

Особи, діяльність яких пов’язана з проведенням робіт із транспортування, зберігання, застосування пестицидів, а також з торгівлею пестицидами, проходять медичний огляд у порядку, встановленому МОЗ. Навчання проводять спеціалісти Управління фітосанітарної безпеки, Головного Управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області , відповідно до Програми навчання осіб, затвердженої Мінагрополітики за погодженням з МОЗ, Міндовкілля і Держпраці.

Під час навчань висвітлюються питання щодо безпечного застосування засобів захисту рослин від шкідників, хвороб і бур’янів, правила зберігання, відпуску, транспортування пестицидів і агрохімікатів, правила особистої гігієни; надання першої долікарської допомоги та самодопомоги при отруєні пестицидами, охорона від забруднення пестицидами навколишнього середовища, продуктів рослинництва, води, ґрунту. Окремо розглянуто питання щодо безпеки бджіл від отруєнь при застосуванні засобів захисту рослин та дії бджолярів, якщо такий випадок стався. 

Після завершення навчання особа проходить перевірку знань в територіальному органі Держпродспоживслужби шляхом письмового тестування. З переліком тестових питань та варіантів відповідей затверджених Держпродспоживслужбою можна ознайомитись за посиланням.

Після завершення тестування здійснюється його оцінювання шляхом перевірки відповідей. Тестування вважається таким, що пройдене успішно, якщо особою надано не менше 70 % правильних відповідей. Якщо особою надано менше 70 % правильних відповідей, така особа може пройти повторне тестування не раніше, ніж через п’ять робочих днів. У разі коли повторне тестування не було успішно пройдено особа проходить повторне навчання з питань безпечного поводження з пестицидами .

5183

У разі успішного проходження тестування Головне управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області видає особі у паперовій формі або у формі електронного документа свідоцтво про навчання.

Для одержання посвідчення особи або їх уповноважені представники подають у паперовій або електронній формі заяву про видачу посвідчення про право роботи з пестицидами , в Управління фітосанітарної безпеки Головного Управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області.

Посвідчення видається протягом двох робочих днів з моменту отримання Головним управлінням заяви про видачу посвідчення. Посвідчення дійсне протягом двох років з дня його видачі та може бути видане протягом строку дії свідоцтва про навчання.

Для проведення навчань та видачу посвідчень звертайтесь до Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області за адресою: м. Хмельницький, вул. Симона Петлюри, 48, тел. (0382) 67-15-25.

сайт зроблено в adgrafics