Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

5161

Одним з переліку регульованих шкідливих організмів, який може потрапити в Україну є китайський вусач. Китайський вусач (Anoplophora chinensis) входить до переліку шкідливих організмів ЄОКЗР A2, рекомендованих для регулювання. Це аборигенний вид в Китаї, Корейській Народно-Демократичній Республіці, Японії та Республіці Корея. Шкідник Anoplophora chinensis - поліфаг з широким спектром рослин-господарів. Він пошкоджує дерева і кущі, які належать до більш ніж 40 родів, 26 родин. В Азії А.chinensis є небезпечним шкідником цитрусових садів.

Його основні рослини - живителі належать до родів: яблуня (Malus), тополя (Populus), верба (Salix), клен (Acer), вільха (Alnus), береза (Betula), каштан (Castanea), бук (Fagus), ясен (Fraxinus), горіх (Juglans), платан (Platanus), слива (Prunus), груша(Pyrus), дуб (Quercus), акація (Robinia), малина, ожина (Rubus). Цей шкідник може завдавати шкоди плодовим і декоративним деревам різного віку. Цикл розвитку А. chinensis триває 1-2 роки в його природному ареалі і може складати 3 роки. Личинки, які харчуються, прогризають ходи в стовбурі безпосередньо під корою, а потім проникають в нижню частину стовбура і коріння. Дерева, в результаті живлення личинок, стають сприятливими до впливу хвороб і вітру. Часто такі дерева гинуть. Жуки живляться листям і молодою корою. Імаго живуть приблизно 1-3 місяці, як правило, в період з травня по серпень.

Жуки можуть літати (30 – 200 м.), але при міжнародній торгівлі основне поширення шкідника відбувається з дерев’яним пакувальним матеріалом, деревиною листяних порід та садивним матеріалом (карликові дерева в горщиках). 

Фітосанітарні заходи:

  • при імпорті живців, саджанців та іншого садивного матеріалу або бонсаїв -живителів з країн розповсюдження шкідника необхідно мати підтвердження, що цей матеріал вирощений під контролем в зареєстрованих і вільних від карантинних організмів розсадниках; 
  • особливу увагу необхідно приділяти деревині та дерев’яному пакувальному матеріалу, що має китайське походження. Такий пакувальний матеріал повинен бути висушеним або знезараженим і відповідати вимогам стандарту № 15 «Вказівки щодо регулювання дерев’яного пакувального матеріалу в міжнародній торгівлі” (ISPM № 15); 
  • деревина рослин – живителів китайського вусача, що призначається для міжнародної торгівлі повинна бути вільною від льотних отворів та висушеною.

Для попередження серйозних втрат, що можуть спричинити сільському господарству та всім рослинним багатствам України шкідливі організми (шкідники, бур’яни, хвороби та інше) в Україні запроваджена  система фітосанітарних заходів.

сайт зроблено в adgrafics