За 2023 рік в Україні зареєстровано 57 випадків захворювань на ботулізм, з них захворіло 4 дітей. На превеликий жаль серед захворівших двоє людей померли.
Звертаємо увагу громадян, що ботулізм – це небезпечна харчова токсикоінфекція, зумовлена споживанням продуктів, які містять ботулотоксини в харчових продуктах.
Сприйнятливість людини до цієї хвороби висока. Інкубаційний період захворювання триває від кількох годин до доби (рідше – до 2-3 днів). Його тривалість залежить від кількості ботулотоксину, що потрапив в організм хворого. Як правило захворювання починається раптово.
Основні симптоми характерні, як для багатьох харчових отруєнь – частий пронос, блювота, різкі болі в животі, невелике підвищення температури. Далі ботулізм починає виявлятися більш специфічно – порушується гострота зору, спостерігається «двоїння в очах», «туман», погано розрізняються предмети. Виникає порушення мови та зміна голосу, з’являється м’язова слабкість і сухість у роті.
У більшості випадків ботулізм пов’язаний зі споживанням продуктів, які забруднені збудником ботулізму, а саме:
- солоної, в’яленої та копченої риби (особливо, якщо не випотрошена внутрішня частина риби), а також порушені умови виготовлення та зберігання;
- вживання м’ясних, грибних, овочевих консервів, копчених м’ясних продуктів, які виготовлені в домашніх умовах або придбані у місцях стихійної торгівлі;
- вживання бомбажних (здутих) консервів та з наявністю плісняви. В жодному разі небезпечно вживати такі харчові продукти!
Профілактика полягає насамперед в суворому дотриманні основних санітарно-гігієнічних правил та технологій при обробці, зберіганні та приготуванні продуктів харчування і сировини:
- не їсти бомбажні (здуті) консерви або при підозрі на недоброякісність;
- не купувати копчену, солену та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;
- купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;
- вживати грибні та рибні консерви тільки промислового виготовлення, оскільки технологія та рецептура їх приготування розроблена з врахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного лабораторного контролю;
- необхідно ретельно очищати й промивати продукти проточною водою, швидко і ретельно видаляти кишки після забійного розчленування туші, а рибу чистити негайно після вилову, для консервування використовувати лише свіжі, доброякісні продукти;
- необхідно суворо дотримуватись рекомендованих правил обробки банок та теплової обробки продуктів. Домашні консерви потрібно зберігати в холодильнику, в прохолодному місці і бажано короткий термін.
Будьте обережні! У випадку виявлення перших ознак захворювання негайно звертайтесь до найближчої лікувальної установи за медичною допомогою. Самолікування у випадку ботулізму вкрай небезпечне.
Пам’ятайте: запобігти хворобі легше, ніж лікувати її. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей. Прислухайтесь до вищевказаних порад.