В результаті підтоплення та забруднення джерел децентралізованого водопостачання (громадських та індивідуальних колодязів) присадибних ділянок, господарських дворів, в тому числі вигрібних ям, надвірних вбиралень, гноєсховищ, існує ризик спалаху інфекційних захворювань, пов’язаних з водним фактором передачі збудника інфекції.3 метою запобігання епідемічних ускладнень працівники Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області рекомендують:
- не використовувати для пиття, приготування їжі та для господарських потреб воду із забруднених джерел водопостачання;
- для приготування їжі та пиття – використовувати питну бутильовану воду або з централізованих джерел водопостачання;
- обов’язково дотримуватись правил особистої гігієни;
- при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити кип’яченою водою, потім обдати окропом;
- для харчування використовувати тільки продукти гарантованої якості;
- при приготуванні їжі обов’язково застосовувати термічну обробку.
Після сходу води з ґрунтового покриву необхідно виконати низку заходів:
- Колодязі звільнити від нанесеного бруду, почистити, спорожнити та провести санацію колодязів, провести попередню дезінфекцію:
- визначається об’єм води в криниці та проводиться її знезараження;
- з колодязя повністю відкачують воду;
- потім проводять чистку дна і стінок від намулу, бруду, сміття та випадкових предметів і, у разі необхідності, ремонтують;
- остаточну дезінфекцію (знезаражують поверхню стінок криниці, чекають, доки вона повністю наповниться водою до звичайного рівня, після чого ще раз знезаражують воду).
- У домоволодіннях, житлових і громадських будівлях та спорудах різного цільового призначення необхідно провести очищення територій, підвалів, приміщень від мулу і сміття та здійснити їх дезінфекцію.
- Індивідуальні вигреби та вбиральні (туалети), в разі переповнення водою, спорожнити та продезінфікувати дезінфекційним засобом.
- Провести рекультивацію земель (очистити поверхню ґрунту від сторонніх предметів (гілля, будівельних конструкцій тощо), перекопати городи та присадибні ділянки на глибину 20-25 см.
Як діяти при неможливості використання питної води з джерел централізованого водопостачання у населених пунктах?
- Потрібно використовувати питну воду з бюветів та інших джерел нецентралізованого водопостачання (колодязів, шахтних криниць), пунктів розливу питної води (в тому числі пересувних) при їх наявності, фасовану бутильовану воду та воду в ємностях для індивідуального користування.
- Зберігати воду питну потрібно у закритих ємностях. При цьому обов'язково позначити бірками з позначеннями «Вода знезаражена для пиття», «Вода для технічних потреб», «Вода для господарських потреб». Як правило, роблять 2-3-добовий запас.
Зверніть увагу, що воду з відкритих водойм можна використовувати тільки для технічних цілей!
Для пиття та приготування їжі воду потрібно кип’ятити. Кип’ятіння є ефективним методом знезаражування води (кип’ятити не менше 10 хвилин від моменту закипання). Але навіть при зберіганні її у чистій і добре закритій ємності термін придатності не перевищує однієї доби.
Бережіть себе та близьких Вам людей!