Мабуть кожен із нас мріє поїхати погожим днем в ліс відшукати потайну, ще не сходжену людьми галявину і назбирати величезну купу грибів щоб можна було прийти з повним кошиком додому та приготувати смачну страву. Але чи всі гриби у вашому кошику їстівні, чи немає серед них отруйних ?
Адже кожному відомо якого лиха може накоїти один – однісінький гриб, якщо він отруйний, коли раптом потрапить між сотню їстівних. Він може викликати тяжке отруєння проти якого сучасна медицина буває іноді безсилою.
На жаль, щорічно в області, реєструються випадки отруєнь грибами.
Тому, кожен повинен пам’ятати, що збирати гриби можна лише в тому випадку, коли добре знаєш їх характерні особливості - зовнішній вигляд, колір, запах. Якщо виникає навіть незначний сумнів щодо природи знайденого гриба краще залишити його, щоб уникнути можливого нещасного випадку.
Той хто вперше вжитті відправляється збирати гриби не повинен це робити самостійно, тому необхідно перші кроки по збиранню грибів робити з “ освіченими ” грибниками.
Велике значення в попередженні нещасних випадків, зв’язаних з грибами має правильна технологія їх приготування.
Населення повинне знати, що гриби можна розділити на декілька груп. До першої відносяться їстівні , що не містять в собі отрути – це біли гриби, рижики, опеньки, маслюки, лисички, сироїжки, шампіньйони.
До другої групи відносяться умовно – їстівні гриби – вовнянки, сморчки, строчки, які містять нестійку отруту і їх з профілактичною метою потрібно двічі кип’ятити по 10 хвилин. Відвар злити. При термічній обробці отрута переходить у відвар, який не можна використовувати в кулінарних цілях.
Для надійності таку ж термічну обробку повинні пройти і їстівні гриби.
Багато людей не знають, що отруїтися можна і їстівними грибами, якщо в їжу використовувати старі гриби в яких можуть знаходитися продукти розпаду білку, що негативно впливають на організм людини.
Не можна довго зберігати зібрані гриби, їх потрібно використовувати в день збору. Бажано збирати гриби не в закритий посуд, в якій не потрапляє повітря, а в корзину в який вони довше зберігаються свіжими.
У людей з хронічними захворюваннями шлунка, кишечнику, жовчного міхура навіть їстівні гриби можуть викликати загострення захворювання. Таким людям слід пам’ятати, що гриби – це продукт який погано перетравлюється і краще їх не вживати в їжу.
До третьої групи найбільш небезпечні гриби – отруйні. Серед них: бліда поганка, несправжні опеньки, мухомор та деякі інші.
Бліда поганка своїм зовнішнім виглядом схожа на шампіньйон та окремі види сироїжок. Проте відрізняється від них бульбовидними потовщеннями на кінці ніжки, оточеним білою оболонкою. Під шляпкою - бліді пластинки, а у шампіньйона – рожеві або темні. При випадковому використанні в їжу блідої поганки через 12-18годин у людини виникають сильні болі у животі починається пронос, а деколи і судороги. Хворий відчуває дедалі більшу кволість, голос стає глухим.
На другий – третій день виникає жовтяничне забарвлення очей та шкіри, видимих слизових оболонок. Бувають періоди коли здавалось би настає поліпшення проте воно змінюється погіршенням стану хворого що нерідко призводить до смерті.
Трапляються випадки, коли люди замість маремухів збирають та вживають мухомори. Перші ознаки захворювання з’являються через півгодини, а іноді півтори - дві години після їх споживання. При цьому спостерігаються болі у животі, пронос, сильна слинотеча. Ці симптоми супроводжуються маренням, галюцинаціями, судорогами, звуженням зіниць, інтенсивним потовиділенням, запамороченням, сонливістю.
Дуже часто неїстівні несправжні опеньки приймають за їстівні. На щастя, вони не такі отруйні, як бліда поганка. У справжнього опенька шапка звичайно коричнево – жовтого кольору, покрита всередині лусочками, колір може мати різні відтінки. У несправжнього опенька шапка жовто – сіра, а в центрі іржавого кольору, без лусочок, пластинки –жовтувато – зеленуватого кольору. Другий несправжній опеньок носить назву цегляно – червоного .Шапка у нього жовтувато – коричнева з більш темним центром, лусочок немає. Пластинки темні, димчасті або чорно –оливкові. Гриб має неприємний запах.
Важлива роль в профілактиці грибних отруєнь відводиться дотриманню правил їх приготування. Грузді, підгрузді, вовнянки, рижики, сироїжки необхідно перш за все двічі відварити для усунення гірких речовин, які подразнюють слизову оболонку шлунково -– кишкового тракту. Потім прокип’ятити 8-10 хвилин, злити відвар.
При появі перших ознак отруєння слід негайно викликати лікаря або доставити хворого в медичний заклад . Треба пам’ятати, що отруйна дія грибів на організм людини в кожному випадку не усувається та не зменшується від вживання спиртних напоїв. Навпаки, спиртні напої сприяють всмоктуванню отруйних речовин посилюють отруйну дію.
Не користуйтесь дома народними методами визначення отруйних грибів при приготуванні : – по фарбуванні цибулі, срібної ложки та інше.
Шановні грибники, будьте обережні при збиранні та вживанні грибів. Не ризикуйте своїм здоров’ям та здоров’ям своїх близьких. Ще раз наголошую, не частуйте грибами малолітніх дітей.
Хай гриби приносять вам лише почуття радості спілкування з природою.