Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

5077

Протягом 2023 року основна робота сектору контролю за регульованими цінами управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області (далі – сектор) була спрямована на запобігання порушенням у сфері ціноутворення.

Так, протягом року на постійній основі здійснювався контроль за встановленням суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі цін на товари, зазначені у постанові Кабінету Міністрів України від 06.03.2022 № 223: борошно пшеничне, макаронні вироби, батон, хліб, крупа гречана, крупа вівсяна, свинина, яловичина, птиця (тушки курячі), молоко, масло вершкове, сметана, яйця курячі, олія соняшникова, цукор кристалічний, капуста білокачанна, цибуля ріпчаста, буряк, морква, картопля, етанол (розчин 96 %), нестероїдні протизапальні лікарські засоби вітчизняні, антибактеріальні лікарські засоби вітчизняні, бензин (марки А-92, А-95), дизельне пальне, газ скраплений для автомобілів.

Зокрема, із залученням спеціалістів територіальних підрозділів Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області на території області проводився моніторинг цін на ці товари. Загалом, щомісячно моніторингом охоплювалось від 690 до 764 об’єктів роздрібної торгівлі та від 87 до 114 автозаправних станцій. Під час здійснення моніторингу суб’єктам господарювання вручалась інформаційна пам’ятка про чинні вимоги законодавства при формуванні, встановленні та застосуванні цін на окремі продовольчі товари вітчизняного виробництва. Відповідні консультації та роз’яснення чинного законодавства надавались суб’єктам господарювання і в телефонному режимі. З цією ж метою спеціалісти сектору взяли участь в семінар-навчанні для працівників гіпермаркету «Епіцентр К». 

В рамках запобігання випадкам необґрунтованого підняття цін, реагуючи на скарги громадян щодо зависоких цін на лікарські засоби, спеціалісти сектору здійснили превентивні заходи, спрямовані на запобігання необґрунтованому завищенню цін на ліки та нагадали представникам аптек про встановлену законодавством відповідальність за порушення вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін на лікарські засоби.  

Спільно з телеканалом «Перший Подільський» проведено 2 рейди з питань контролю за встановленням суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі цін на соціально значущі товари на продуктовому ринку міста Хмельницького.

Здійснено моніторинг застосування державних регульованих цін на лікарські засоби, які підлягають реімбурсації за Урядовою програмою «Доступні ліки». За 2023 рік проаналізовано 49,6 тис. цін на 299 лікарських засобів, які підлягають реімбурсації з питань дотримання вимог законодавства у сфері ціноутворення. Щомісяця опрацьовувалась інформація отримана від 20 до 64 аптечних закладів області.

За 2023 рік розглянуто 9 письмових звернень громадян в яких порушувались питання завищення цін на продукти харчування, лікарські засоби та тарифів на житлово-комунальні послуги. За результатами розгляду звернень громадянам надані ґрунтовні роз’яснення. 

Протягом 2023 року підготовлено та розміщено на офіційному сайті Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області 16 інформаційних статей та в ефірі місцевих телеканалів надано 8 коментарів з питань державного регулювання цін.

Спеціалісти сектору контролю за регульованими цінами в умовах воєнного стану продовжують роботу спрямовану на запобігання порушенням у сфері ціноутворення.

сайт зроблено в adgrafics