Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

5076

Харчові отруєння відомі людині з давніх часів. Щойно людина почала пробувати різноманітну їжу, травна система стала уразливою для інтоксикацій. Відомо, що візантійський імператор забороняв споживати кров’яну ковбасу, піклуючись про здоров’я своїх підданих. Авіценна, Гіппократ та Олександр Македонський були проти споживання сирої риби. На початку цивілізації визначення продукту, придатного для їжі, проводилось іноді ціною життя, а часом харчова інфекція уражала цілі родини та поселення.

Бактерії та віруси, що розмножуються в продуктах харчування, представляють істотну загрозу для здоров’я, особливо для людей зі зниженим імунітетом, таких як: вагітні жінки, маленькі діти та літні люди.

Нагадуємо, що основною причиною виникнення харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання харчових продуктів та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму.

З метою профілактики харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій необхідно виконувати такі заходи профілактики:

  • підтримання чистоти (обов’язкове миття рук після туалету, перед приготуванням їжі, ретельно вимивати всі робочі поверхні на кухні);
  • дотримання умов та термінів зберігання харчових продуктів (м’ясо, рибу, молоко та інші продукти, що швидко псуються, не можна зберігати в теплі);
  • від’єднання сирого від готового (зберігати сире м’ясо, птицю й морепродукти окремо від інших харчових продуктів треба в закритому посуді);
  • для обробки сирих продуктів слід користуватися окремими ножами та дошками;
  • не вживати напівсирих продуктів і страв, а ретельно їх прожарювати і проварювати;
  • мити фрукти та овочі чистою проточною водою;
  • приготовлену їжу, що залишилася на другий день, перед вживання обов’язково кип’ятити або прожарювати;
  • не вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з простроченими термінами споживання;
  • зберігати продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлений термін;
  • не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб.

Купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі, споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції.

Виконання цих нескладних правил та порад допоможе уникнути захворювання та зберегти Ваше здоров’я та здоров’я Ваших близьких!

сайт зроблено в adgrafics