Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

5072

11 січня 2024 року набули чинності зміни до статті 12 Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення». Вони стосуються медичних попереджень споживачів тютюнових виробів для куріння та вимог до упакування таких виробів.

Отже, на кожній одиничній пачці та зовнішньому упакуванні тютюнових виробів для куріння мають зазначатися загальне попередження та комбіноване медичне попередження, що супроводжується відповідною кольоровою ілюстрацією, а також інформаційне повідомлення.

Загальне попередження має складатися з тексту: «Куріння вбиває – кидай курити зараз», розміщується у нижній частині однієї з бічних поверхонь одиничної пачки та зовнішнього упакування тютюнових виробів для куріння. 

Інформаційне повідомлення має складатися з тексту: «Тютюновий дим містить більше 70 речовин, здатних викликати захворювання на рак», розміщується в нижній частині іншої бічної поверхні. Загальне попередження та інформаційне повідомлення повинні мати ширину не менше 20 міліметрів. 

Наказом Міністерства охорони здоров’я України від 18.04.2023 № 747 затверджено:

- тексти та ілюстрації комбінованого медичного попередження, а також технічні вимоги до його макета, дизайну та форми, а також порядок їх нанесення виробниками тютюнових виробів для куріння;

- три групи наборів комбінованого медичного попередження, що складаються з 14 варіантів тексту та ілюстрацій і змінюються щорічно.

Однак, при цьому слід звернути увагу на наявність певного перехідного періоду.

Відповідно до Прикінцевих положень Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну»: тютюнові вироби, електронні сигарети, рідини, що використовуються в електронних сигаретах, а також пристрої для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, введені в обіг до набрання чинності відповідними положеннями цього Закону, знаходяться в обігу до їх повної реалізації в межах терміну придатності для споживання, але не довше дванадцяти місяців з дня набрання чинності цим Законом.

сайт зроблено в adgrafics