У поточному році загострилась ситуація щодо холери в Україні. Так, при плановому моніторинговому дослідженні води відкритих водойм на наявність збудників інфекцій, що мають міжнародне значення, а саме на вібріофлору, 07.08.2017р виділено Vibrio cholerea O1 біовар Eltor серовар Ogawa» у районі пішохідного Інгульського мосту в м. Миколаїв.
Останній найбільш масовий спалах холери був зареєстрований в Україні у 1994-1996р.р., коли у 15 областях захворіло на холеру 1370 осіб, зареєстровано 999 вібріоносіїв. Найбільш гострим був 1994 рік у Миколаївській області, де було зареєстровано 90% хворих і вібріоносіїв.
Особливістю спалахів 1994 - 1995 рр. було і включення вепідемічний процес значної кількості сільського населення, а такожрозповсюдження захворювань при проведенні ритуальних заходів.
Масовому розповсюдженню холери сприяв вкрай незадовільнийсанітарний стан окремих територій, зокрема, недостатнєзабезпечення населення доброякісною питною водою, аварійний станканалізаційних мереж, суттєві недоліки в санітарній очистцінаселених пунктів, відсутність локальних очисних споруд вінфекційних стаціонарах.
Холера – гостра, особливо небезпечна інфекційна хвороба. За короткий проміжок часу здатна уражати велику кількість населення, викликаючи цілі епідемії. При цьому, смертність від неї може сягати 50%, за відсутності адекватного лікування.
За статистикою ВООЗ щорічно у світі фіксується від 1,3 до 4 мільйонів випадків захворювання людей на холеру, при цьому помирає від неї від 21 до 143 тис. осіб.
Загрозлива ситуація з холери у 2017 році склалась у Республіці Ємен, де на сьогодні зареєстровано спалах цього небезпечного захворювання: вже захворіло понад 200тис. осіб, з яких до 2000 померли, чверть з них – діти. Прогнозують, що до кінця цього літа кількість захворілих на холеру у Ємені може сягнути 300тис.осіб, адже щодня виявляють до 5 тис. нових хворих на холеру.
Збудник холери передається фекально-оральним шляхом. Від хворої людини (носія) з фекаліями бактерія з кишечнику потрапляє у водне середовище, де залишається вірулентною близько місяця. Тому купання у водоймах та пиття сирої води і використання немитого посуду дозволяє бактерії потрапити в організм.
Холерний вібріон гине під час кипіння води, а також під впливом прямих сонячних променів. На поверхні овочів та фруктів може жити до 5-ти діб.
Інкубаційний період триває 2-3 доби, після чого спостерігається сильна діарея – понад 10 разів на добу, блювота, загальна інтоксикація організму. Людина втрачає великі об’єми рідини – до 20 літрів, в результаті чого відбувається згущення крові та зневоднення організму.
Повторно заразитись холерою цілком реально, перенесена хвороба не забезпечує стійкий імунітет.
Основні профілактичні заходи від холери наступні:
- для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами
- не купувати продукти харчування в місцях несанкціонованої торгівлі: на стихійних ринках або з рук у приватних осіб
- не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо)
- для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання, кип’ячену або питну бутильовану
- при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми - обдати окропом
- вести боротьбу з переносниками інфекційних захворювань - мухами
- перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом; обов'язково мити руки після відвідування туалетів.