Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

5052

Омивач для автомобільного скла – необхідна річ у будь-яку пору року. Не слід забувати, що від якості рідини залежить не лише чистота скла, а й безпека на дорозі. Якісна рідина для омивання автомобільного скла повинна бути підібрана у відповідності до сезону, не містити, або не значно містити, шкідливі засоби, які можуть вдихатися водієм та пасажирами, мати відповідну змочуваність, тобто площу контакту рідини з поверхнею скла, не псувати лакофарбове покриття, гумові та полімерні компоненти автомобіля.

Отож, взимку до питання вибору незамерзаючої рідини необхідно поставитись серйозно.Важливим критерієм у виборі рідини є морозостійкість, що актуально у холодну пору. Найчастіше рідина склоомивача вже готова до використання та розрахована на температуру від -1°С до -20°С та від -20°С до -40°С, але буває й омивач-концентрат, який може витримати морози аж до 80оС. 

До складу будь-якої незамерзаючої рідини входить спирт, який потрібен, щоб омивач скла не замерзав при низьких температурах. Насамперед потрібно дивитись на тип спирту, який використовується виробником, бо це основний інгредієнт. Також, до складу входить вода, ПАР (поверхнево-активні речовини), барвники, ароматичні речовини.

Найбезпечнішими є рідини, виготовлені на основі етилового спирту, проте вони не мають широкої популярності через високу ціну. 

У неякісних рідинах замість етилового використовують метиловий спирт (метанол) – прозору рідину зі слабким запахом етилового спирту, що володіє всіма властивостями одноатомних спиртів і дуже широко використовується у промисловості і як сировина, і як кінцевий продукт, хоча є небезпечною та отруйною речовиною.

Метиловий спирт є сильною отрутою, що діє зокрема на нервову систему людини. Вдихання парів метилового спирту викликають нудоту і запаморочення, а водій, який надихався парами метилового спирту, легко може створити аварійну ситуацію на дорозі.

До сфери відповідальності Держпродспоживслужби України, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 28.12.2016 № 1069 «Про затвердження видів продукції, щодо яких органи державного ринкового нагляду здійснюють державний ринковий нагляд», відноситься державний ринковий нагляд за мийними засобами та поверхнево-активними речовинами, що входять до їх складу.

Введення в обіг мийних засобів та поверхнево-активних речовин можливе тільки в разі, коли вони не загрожують безпеці навколишнього природного середовища та відповідають вимогам законодавства. 

На рідину для омивача скла автомобіля, поширюються вимоги постанови Кабінету Міністрів України від 20.08.2008 № 717 «Про затвердження Технічного регламенту мийних засобів» (надалі Технічний регламент).

Відповідно до вимог Технічного регламенту, мийний засіб маркується шляхом нанесення на зовнішню поверхню паковання чи етикетку напису чіткими літерами, що не змиваються протягом строку придатності такого засобу, із зазначенням:

  • найменування та інформації про призначення мийного засобу;
  • торговельної марки (за наявності) або торговельного знака, найменування, місцезнаходження та номера телефону виробника мийного засобу або його уповноваженого представника;
  • інформації про склад мийного засобу;
  • адреси, зокрема електронної пошти (за наявності), та номера телефону, за якими можна одержати технічний опис інгредієнтів;
  • інструкції із застосування, заходів безпеки та спеціальних застережень згідно із законодавством, а в разі їх відсутності – вимог, наведених у ДСТУ ГОСТ 31340:2009 «Попереджувальне маркування хімічної продукції. Загальні вимоги»;
  • маси нетто чи об’єму;
  • дати виготовлення;
  • строку придатності;
  • умов зберігання (в разі потреби).

Маркування мийного засобу здійснюється згідно із законодавством про мови.

Знак відповідності технічним регламентам наноситься на зовнішню поверхню паковання або на етикетку мийного засобу.

При купівлі рідини для омивача скла автомобіля не забувайте уважно вивчити етикетку продукту. Неякісні рідини не тільки не впораються зі своїми основними функціями, а й можуть істотно зашкодити автомобілю і здоров'ю.

Для отримання більш детальних консультацій з питань здійснення державного ринкового нагляду звертайтеся до спеціалістів відділу ринкового та метрологічного нагляду управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області за адресою: м. Хмельницький, вул. Грушевського, 87, каб. 213, каб. 216, або за тел. 76 29 29, тел. 79 51 55.

сайт зроблено в adgrafics