Наступив сезон збору урожаю овочів та фруктів, яких щедра українська земля дарує нам у великому різноманітті.
Ми всі є свідками тому, на скільки більше стало кавунів, динь, огірків, помідорів, баклажанів, різноманітних ягід та фруктів на полицях наших магазинів, ринків. Всі вони є безцінними джерелами поступлення в організм людини незамінних та необхідних для життєдіяльності вітамінів, мінеральних речовин, вуглеводів.
Тому, важливо для нас, та наших дітей саме в цей період вживати їх щонайбільше, для того щоб забезпечити наш організм поживними речовинами на довгі зимові та весняні місяці.
На жаль, крім корисних властивостей, вживання овочів, фруктів, ягід може нести в собі загрозу попадання в організм хвороботворних мікробів, які викликають важкі кишкові захворювання такі, як гепатит, дизентерія, сальмонельоз та інші.
Декілька порад нашим шановним покупцям:
- не купувати продукцію на стихійних, не облаштованих ринках, в тому числі вздовж автошляхів, на тротуарах;
- не купувати розрізані на шматки кавуни та дині;
- перед вживанням овочів, фруктів, ягід проводити їх ретельне миття під струменем проточної води, дині та кавуни бажано промити щіткою з милом, потім ополоснути водою. Після миття овочів, фруктів руки обов’язково промити з милом, тільки після цього проводити нарізку.
- не вимагати у продавця проводити надріз кавунів та динь, адже саме під час його надрізання в нього може попасти збудник інфекції;
- не їжте у динях і кавунах нестиглий м’якуш біля шкуринки, незрілі овочі та фрукти;
- не купуйте пошкоджені або з цвіллю овочі та фрукти.
Звертаємо увагу продавців цієї продукції:
- утриматись від розрізання на шматки кавунів та динь;
- обмежити вживання їжі на робочому місці;
- на протязі робочого дня найчастіше, особливо перед вживанням їжі проводити миття та дезінфекцію рук .