Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

5025

Період різдвяно-новорічних свят асоціюється, зокрема, з прикрашанням оселі. Грудень можна назвати місяцем вогнів. Куди б не пішли, нас скрізь оточує різнобарвне мерехтіння гірлянд – у вітринах магазинів, на фасадах торговельних центрів та офісних будівель, на балконах багатоквартирних будинків і навіть на деревах. У часи, коли вимикають світло, багатьом гірлянди замінюють лампи та світильники, адже дають гарне освітлення і при цьому, живляться не тільки від струму, а й від звичайних батарейок.

Щоб святковий настрій не було зіпсовано, до вибору гірлянд треба підійти з усією відповідальністю, а при експлуатації дотримуватись простих правил, які вбережуть від непередбачуваних ситуацій.

Необхідно пам’ятати, що гірлянда, яка живиться від мережі у першу чергу це електрообладнання, а вже потім – елемент декору. Будь-яке якісне електрообладнання повинне відповідати: Технічному регламенту низьковольтного електричного обладнання (постанова Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2015 року № 1067) та Технічному регламенту з електромагнітної сумісності обладнання (постанова Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2015 року № 1077).

Саме тому, купуючи гірлянду, споживачам варто звернути увагу на інформацію про товар, яка має бути українською мовою та містити:

- назву продукції, тип гірлянди та де її можна використовувати – це ялинкова, для домашнього інтер’єру чи вуличного;

- дані про вид лампочок та інформація щодо напруги, потужності;

- реквізити виробника, імпортера чи уповноваженого представника на території України;

- дата виробництва;

- знак відповідності – трилисник в незамкненому колі.

https://kalushnews.city/upload/article/o_1epik808adgj1vph105tm71div1r.jpg

Придбавати гірлянди рекомендується у продавців, які мають на дану електричну продукцію декларацію про відповідність. Наявність інструкції – додаткова ознака якісного виробу.

У місці продажу обов’язково перевірте, чи гірлянда справна і світиться, коректно працює у всіх режимах. І не забудьте понюхати гірлянду. Так, новий виріб може мати незначний сторонній запах. Сильний пластиковий запах при нагріванні тільки посилюватиметься і може викликати не лише алергію, а й отруєння.

Крім того, особливу увагу слід приділити якості перерізу дроту. Якщо дротики надто тоненькі, така гірлянда не тільки довго не прослужить, а й може стати причиною пожежі. Місця з’єднання дротів і лампочок, адаптера, вилки мають бути надійними (навіть якщо ви злегка смикнете за дріт, він не повинен відпасти) та добре заізольованими. Краще обирати гірлянди, які мають кілька дротів, тоді навіть якщо перегорить одна лампочка, інші будуть працювати.

Перший елемент гірлянди має розміщуватися не менше, ніж півтора метра від вилки. Часта причина закорочення – неякісна вилка, перетирання і заломлення дроту у місці приєднання до вилки, погано зафіксовані дроти у вилці, поганий контакт вилки і розетки. Тому вилка має бути міцною, щільною, із добре зафіксованими всередині дротами, пластик має бути надійним, не тонким. Це ж стосується й адаптера – коробочки, на якій перемикаються режими сценаріїв ілюмінації. 

Використовувати гірлянди потрібно за призначенням. Якщо прикрасити будинок знадвору «домашньою» гірляндою, вона не витримає температури. Адже такі гірлянди виготовляють з не морозостійкого пластику, який на холоді тріскається. Також у негерметичні лампочки може потрапити волога, що підвищує ймовірність короткого замикання. Гірлянда, призначена для використання на вулиці, повинна мати спеціальне маркування (клас захисту не нижче ІР 44). Чим вищі ці цифри – тим краще гірлянда захищена від пилу, вологи та води. У вуличних гірлянд лампочки мають бути у спеціальних гніздах, аби до місць контактів не потрапила волога. Використовувати такі гірлянди для прикрашання приміщення небажано, оскільки вони можуть випаровувати шкідливі речовини. 

Будьте уважні при покупці! В жодному разі не купуйте гірлянди на стихійному ринку. Прагніть насамперед якості, і лише потім економії, аби бути впевненим у безпечності товару для здоров’я вашої родини.

сайт зроблено в adgrafics