Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

4013

Продовжуємо готуватися до зими й можливих повторних бомбардувань енергетичної інфраструктури. Торішня ситуація з електроенергією змушує вже зараз шукати альтернативні джерела світла на зиму 2023-2024 рр.

Найпопулярнішими залишаються звичайні свічки та ліхтарики. Однак, є спеціальні лампи, які здатні працювати без електроенергії та давати бажане освітлення. Такі прилади бувають кількох типів: 

- освітлювальні пристрої, що працюють на батарейках; 

- світлодіодні лампи на акумуляторах або сонячних батареях; 

- лампи-ліхтарі з автономним живленням;

-  олійні лампи.

Головна їхня відмінність – тип енергії, що живить роботу лампи.

Пристрої, що працюють на батарейках. Це переважно настільні лампи.

Такі лампи зможуть освітити одну кімнату, тому сидіти в темряві вам точно не доведеться. При виборі пристрою звертайте увагу на тип батарейок. Краще віддати перевагу моделям, розрахованим на АА та ААА – це найпоширеніші та найдешевші елементи живлення, інші батарейки, зазвичай менш доступні.

Світлодіодні лампи на акумуляторах чи сонячних батареях. 

Твердотілі світлодіоди (LED) – це тип освітлення, у якому як джерело освітлення використовуються напівпровідникові, органічні або полімерні світлодіоди, а не електричні нитки, плазма чи газ. Завдяки низькому енергоспоживанню світлодіоди використовують у світильниках, прожекторах, лампах, декоративній світлотехніці, а абсолютна більшість сучасних ручних ліхтариків використовують саме цей тип освітлювальних елементів. Лампи на світлодіодах – це більш безпечний тип освітлення. 

В умовах відсутності енергоспоживання, звичайно, потрібно орієнтуватися на світильники зі світлодіодами на акумуляторах та сонячних батареях.

Усвітильнику на сонячній батареї остання слугує акумулятором, що накопичує сонячну енергію вдень і віддає її вночі у вигляді електричного струму. До того ж струму від сонячної батареї вистачає на заряджання смартфонів, смартгодинників та інших девайсів. Для того, щоб отримати автономне джерело світла на сонячній батареї, вам знадобляться: LED-лампа з вбудованим акумулятором та USB-роз’ємом, USB-кабель та сонячна батарея з кріпленням.

LED-лампи із вбудованими акумуляторами виглядають як звичайні лампочки, але в їхньому корпусі розташований літій-іонний акумулятор. Такі лампи зовсім не гріються, а їх заряду вистачає до 5 годин роботи. Щоб така лампа працювала без електрики в умовах віялових відключень, потрібно заздалегідь увімкнути люстру або світильник з такою лампочкою. Вона насичується енергією, і коли подача електрика зникне, завдяки накопиченій енергії буде продовжувати світити.

Туристичні ліхтарі з автономним живленням.На випадок відключення світла стануть у пригоді різноманітні туристичні ліхтарі, як то ліхтарі-лампи, ліхтарі для кемпінгу, ручні ліхтарі з сонячною батареєю, динамо-ліхтарі, налобні ліхтарики. Більшість туристичних ліхтариків можуть працювати як від акумуляторів, так і від батарейок у звичному форматі АА або ААА, є ліхтарі на сонячних батареях.

Зазвичай заряду ручного ліхтарика на акумуляторі вистачає на 2 години роботи на повній потужності. Заряду ліхтаря на сонячній батареї вистачить для роботи протягом 6 годин. У динамо-ліхтарів є ручка, обертаючи яку, ви заряджаєте вбудований акумулятор. Деякі з туристичних ліхтарів на вбудованих акумуляторах мають роз’єми USB та здатні працювати в режимі павербанка для заряджання ваших ґаджетів.

Олійна лампа. Їх також називають каганець (мигунець) – світильник, що працює на основі згорання олії або лою (топлений жир рогатої худоби). Таким способом освітлення користувались ще наші бабусі.

Зробити таку лампу можна самостійно або купити вже готову. Виготовити її легко – в баночку чи тарілку заливається олія, туди опускається ґніт. Другий кінець ґнота, закріплений над олією, підпалюється і олія, піднімаючись по ґноту, горить.

Щоб олійна лампа була більш безпечною для використання в оселі, на неї одягають спеціальний плафон. Саме він і захищає від відкритого полум’я.

Виготовити таку лампу самотужки – доволі бюджетно, а от придбати вже готову може бути дорого. Старовинні олійні лампи можуть коштувати кілька тисяч гривень, оскільки вважаються раритетом.

Отже, саме з допомогою альтернативних джерел світла можна забезпечити собі комфорт та займатися необхідними справами за будь-яких умов.

сайт зроблено в adgrafics