Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

 4011

Побутові лічильники газу є засобами вимірювальної техніки (далі – ЗВТ), на які розповсюджується дія Закону України«Про метрологію та метрологічну діяльність». Як і аналогічні прилади, лічильники газу підлягають обов’язковій періодичній повірці.

Повірка лічильників газу – це встановлення їхньої придатності відображати обсяги облікованого ними спожитого газу в межах допустимої похибки. Після її проведення споживачі можуть бути впевнені, що оплачують саме ту кількість газу, яку вони реально спожили. 

Періодичність повірки 

Відповідно до затверджених міжповірочних інтервалів лічильники газу та пристрої перетворення об’єму (використовуються для проведення розрахунків за поставлений та/або спожитий природний газ) повіряють один раз на 2 роки або один раз на 8 років (наказ Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 13.10.2016 № 1747). Періодичність повірки для побутових лічильників газу, визначається заводом-виробником та зазначена у паспорті вашого приладу. 

Чиїм коштом здійснюється повірка лічильника?

Роботи, пов’язані з періодичною повіркою (демонтаж, транспортування, повірка та монтаж) лічильників газу для побутових споживачів здійснюється коштом Оператора ГРМ.

Як відбувається підготовка до повірки та демонтаж лічильника?

Під час візиту до помешкання, де встановлений газовий лічильник, представник Оператора ГРМ спільно зі споживачем складають та підписують «Акт про демонтаж лічильника газу для проведення періодичної повірки» у двох примірниках, один з яких залишається у споживача, а інший у представника газорозподільного підприємства.

Перед демонтажем лічильника проводиться його обстеження, під час якого перевіряються:

-наявність, цілісність та збіг номерів пломб на приєднувальних патрубках;

-наявність, цілісність пломб на лічильному механізмі та корпусі лічильника;

-зовнішній вигляд лічильника, відсутність на ньому механічних пошкоджень;

-номер газового лічильника, завод-виробник, рік випуску, дата останньої повірки, його останній показник;

-функціонування лічильника.

При виявленні будь-яких порушень, складаються: «Акт про виявлені порушення» (про пошкодження пломб, пошкодження лічильника газу, наявність зміни параметрів параметризації обчислювача чи коректора об'єму газу, наявність ознак несанкціонованого втручання в роботу, наявність несанкціонованого газопроводу, несанкціоноване підключення газових приладів тощо) та «Акт про демонтаж лічильника газу для проведення експертизи».

Демонтовані лічильники централізовано направляються до Сервісного центру з повірки побутових та промислових лічильників відповідальними працівниками постачальника або особисто споживачем.

Процедуру та умови проведення повірки ЗВТ, а також оформлення її результатів, встановленоПорядком проведення повірки законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки, що перебувають в експлуатації, та оформлення її результатів, затвердженим наказом Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 08.02.2016 № 193.

Якщо за результатами повірки лічильник визнано таким, що не відповідає встановленим нормам, оформляють довідку про непридатність законодавчо регульованого ЗВТ за формою згідно з додатком 4 до Порядку. 

Повернення лічильника

У разі справності лічильника газу після проведення його повірки або ремонту Оператор ГРМ зобов’язаний встановити його протягом двох місяців з дня зняття. 

На період зняття лічильника газу для проведення періодичної повірки Оператор ГРМ встановлює лічильники газу з обмінного фонду підприємства, згідно з показниками якого здійснюються розрахунки споживача за спожитий природний газ. Якщо замість тимчасово вилученого лічильника неможливо встановити інший, розрахунки зі споживачем здійснюються залежно від середньомісячного (середньодобового) обсягу споживання природного газу за аналогічний період (опалювальний або міжопалювальний) попереднього року або фактичний період споживання (опалювальний або міжопалювальний), якщо він становить менш як шість місяців.  

Після встановлення повіреного лічильника газу Оператор ГРМ здійснює пломбування повіреного лічильника газу, про що складає акт про пломбування, який має підписати споживач.

В яких ще випадках лічильник направляється на повірку (не враховуючи періодичну повірку)?

  1. За потреби споживача або газопостачальної організації пересвідчитись у придатності лічильника до застосування.
  2. У разі пошкодження відбитка повірочного тавра.
  3. Якщо лічильник не експлуатувався більше, ніж половина міжповірочного інтервалу.

Нагадуємо, що набула чинності постанова Кабінету Міністрів України № 440, згідно з якою в Україні відновлено повірку побутових лічильників води, газу, електроенергії та тепла. Споживачі, у яких настав термін повірки лічильників, мають це зробити протягом трьох місяців після закінчення опалювального періоду.

сайт зроблено в adgrafics