Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Туберкульоз – це інфекційне захворювання, що спричинюється мікобактеріями туберкульозу (паличкою Коха). Він може уражати ввесь організм: легені, нирки, лімфатичні вузли, кістки, очі, шкіру, головний мозок. На туберкульоз хворіють незалежно від статі, віку.

Не тільки соціальні умови, а й біологічні властивості мікобактерій стали причиною епідемії туберкульозу у сучасних умовах. Висока стійкість мікобактерій та повітряно-крапельний шлях передачі ускладнюють боротьбу з туберкульозом. Вдихання мікобактерій туберкульозу призводить до захворювання органів дихання: 95-98 % їх припадає на туберкульоз легенів. Позалегеневі форми туберкульозу (шкіри, нирок, суглобів і кісток та ін.) зустрічаються рідко – менше 1 %.

Мікобактерії туберкульозу зберігаються у навколишньому середовищі від 3-4 до 8-12 місяців. Збудник хвороби стійкий до дії кислот, спирту, низьких температур. Тривалий час зберігається у висушеному харкотинні, на постільній білизні, посуді та особистих речах хворого, у сирому молоці хворої на туберкульоз корови. Не стійкий до дії сонячного опромінення, активного хлору дезінфектантів.

Хто ризикує захворіти? 

Захворіти може будь-хто. У деяких людей більш високий ризик зараження туберкульозом: 

  • люди, які контактували з хворими на інфекційний ТБ;
  • люди, які народилися або часто відвідують країни, де захворювання на ТБ поширене, включно з Мексикою, Філіппінами, В'єтнамом, Індією, Китаєм, Гаїті, Гватемалою та іншими країнами з високим рівнем захворюваності на ТБ; 
  • медичні працівники та інші люди, що працюють або живуть у місцях підвищеного ризику передачі ТБ, наприклад, у притулках для бездомних, в'язницях та будинках для людей похилого віку.

Які бувають симптоми захворювання на туберкульоз?

Туберкульоз виліковний!

Існують спеціальні протитуберкульозні препарати. Хворому на туберкульоз лікар призначає комбінацію з декількох лікарських препаратів, які доповнюють один одного.

Курс лікування туберкульозу має тривати не менше 6-8 місяців. Найголовніше під час лікування – суворо виконувати всі призначення і рекомендації лікаря та в жодному випадку не переривати лікування.

Важливо виявити туберкульоз у початковій його стадії. Якщо провести в цей час необхідне лікування, то в більшості випадків досягається стійке та повне видужання.

І головне – не займайтесь самолікуванням!

Профілактика туберкульозу: 

  • дотримуйтеся правил особистої гігієни;
  • збалансовано харчуйтеся;
  • відмовтеся від шкідливих звичок, особливо паління;
  • ведіть здоровий спосіб життя;
  • уникайте простудних хвороб та своєчасно звертайтеся до лікарів;
  • регулярно проходьте флюорографічне обстеження.

На жаль, серед дорослого населення існує недостатнє усвідомлення важливості флюорографічного обстеження органів грудної клітки.Для своєчасного виявлення туберкульозу органів дихання дорослим проводяться профілактичні флюорографічні обстеження. Всі дорослі, хто працює чи навчається, підлягають флюорографічним оглядам щороку. Для раннього виявлення туберкульозу серед дитячого населення проводять туберкулінові проби Манту або квантифероновий тест.

Обов`язок кожної людини – уважно слідкувати за своїм здоров`ям! Будьте здорові!

сайт зроблено в adgrafics