Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

 3082

Майже кожному протягом життя доводилось давати передоплату (завдаток) за покупку товарів чи при замовленні послуг (робіт). Однак, не всі знають як правильно оформити цю дію і що робити, коли продавець не виконує свої зобов’язання. 

Укладаючи будь-який договір, потрібно звертати увагу в якій саме формі буде здійснюватися передоплата: у формі завдатку чи авансу, оскільки зазначені форми передоплати відрізняються наслідками. Відмінність авансу від завдатку полягає в тому, що на аванс не покладено функцію забезпечувати взяте сторонами на себе зобов'язання. Тому, незалежно від того, яка сторона відповідальна за невиконання зобов'язання, той, хто отримав аванс, повинен його повернути. 

Завдатком є грошова сума або рухоме майно, яку сплачує покупець (споживач) продавцю (кредиторові) в рахунок належних платежів, що мають бути сплачені ним за договором, з метою підтвердження зобов'язання і на забезпечення його виконання. У разі порушення умов договору покупцем, завдаток залишається у продавця. Однак якщо порушення зобов'язання сталося з вини продавця (кредитора), то він зобов'язаний повернути завдаток покупцю (боржникові) та додатково сплатити суму у розмірі завдатку або його вартості (ст. 571 Цивільного кодексу України). Сторона, винна у порушенні зобов’язання, має відшкодувати другій стороні збитки в сумі, на яку вони перевищують розмір (вартість) завдатку, якщо інше не встановлено договором.

У разі припинення зобов’язання до початку його виконання або внаслідок неможливості його виконання завдаток підлягає поверненню.

Зокрема, важливо також правильно оформити розписку про передачу коштів. У документі має бути зазначено: дані про особу, яка отримує кошти та дає кошти; сума коштів; кінцевий термін виконання зобов'язання; вказівку того, що гроші, отримані саме як завдаток і передані в забезпечення виконання договору (угоди); дата складання такого документа; підписи двох сторін.

Отже, детальніше розглянемо особливості завдатку. 

По-перше, предметом даної передоплати може бути лише грошова сума або рухоме майно (до прикладу, якщо споживач вирішив придбати пральну машину вартістю в 10000 грн, при цьому надає продавцю 1000 грн завдатку, то йому необхідно доплатити в майбутньому за пральну машину ще 9000 грн). 

По-друге, завдаток може мати місце лише за погодженням сторін. 

По-третє, завдатком забезпечується виконання лише договірних зобов’язань, а не зобов’язань, які виникли з інших підстав. 

Також, слід зазначити, що надання завдатку вже є доказом укладання договору, особливо в тих випадках, коли договір не потребує письмової форми. Угода про завдаток є обов’язково письмовою і таким чином підтверджує наявність договору.

Якщо сторона, яка дала завдаток, відмовляється від виконання договору, завдаток залишається в іншої сторони. Іншими словами, якщо покупець вважає, що ціна пральної машини висока чи його не влаштовує дана модель, то наданий завдаток у 1000 грн залишається у продавця.

Якщо від виконання договору ухиляється інша сторона, то вона зобов’язана не лише повернути завдаток, а й сплатити таку ж за розміром суму, так званий подвійний завдаток, тобто повернути не 1000 грн, а 2000 грн. Сторона, відповідальна за невиконання договору, зобов’язана відшкодувати іншій стороні збитки із врахуванням суми завдатку.

Що ж таке аванс? Аванс – це визначена грошова сума (попередній платіж) або цінності, які покупець чи замовник передають продавцю, чи виконавцю робіт у рахунок майбутніх платежів за передане майно, виконану роботу чи надані послуги (яка включається до загальної ціни товару).

Якщо ж сторони визначили в договорі, що передана в рахунок майбутніх платежів сума є авансом (або не визначили її статус узагалі, що теж є підставою вважати таку суму авансом, а не завдатком – ч. 2 ст. 570 ЦК України), зазначену суму в разі порушення або припинення зобов'язання має бути повернено. Наприклад, якщо продавець відмовляється передавати товар, покупець має право вимагати розірвання договору та повернення авансу. Те саме стосується ситуації, якщо зобов'язання порушить замовник або покупець. Отже, у разі розірвання договору незалежно від причин такого розірвання аванс має бути повернено покупцю в повному розмірі. Тож радимо вже на етапі передання першого платежу визначитися з його правовим статусом з урахуванням усіх можливих потенційних ризиків з метою мінімізації настання негативних наслідків у разі розірвання або припинення зобов'язання. 

Які ж дії необхідно зробити для повернення авансу чи завдатку? Якщо споживач має намір отримати назад суму авансу або завдатку, необхідно поінформувати про це іншу сторону зобов'язання. Законом не заборонено відразу звертатися до суду за захистом своїх прав (право на звернення до суду гарантовано – стаття 4 Цивільного процесуального кодексу України), проте інколи спір можна врегулювати в досудовому порядку – шляхом звернення із заявою-претензією. Зазначений документ найбільш доцільно викласти у письмовій формі та зазначити в ньому: найменування та реквізити боржника і кредитора; фактичні обставини справи; посилання на норми права та договір, що укладений між сторонами; мотивувальну частину; реквізити банківського рахунка, на який слід повернути кошти та строк для повернення коштів (якщо такий строк визначено в договорі – зазначити про це, або інший строк, наприклад, семиденний строк відповідно до ст. 530 ЦК України, якщо правовідносини не врегульовано законом, що встановлює спеціальні строки).

Зазначену заяву-претензію важливо надіслати цінним листом з описом вкладення або вручити одержувачу під особистий підпис. Отримана претензія часто стимулює продавця (кредитора) виконати зобов'язання із повернення коштів, адже в іншому разі заявник звертатиметься до суду, що призведе до додаткових негативних наслідків, таких як компенсація судових витрат; погіршення ділової репутації на ринку відповідних товарів, робіт чи послуг; сплата додаткових штрафних санкцій.

Якщо ж після спливу зазначеного в заяві-претензії строку обґрунтовані вимоги заявника не виконано, наступним етапом є підготовка документів і власне позовної заяви для звернення до суду. 

Отже, завдаток та аванс є інструментами, що підтверджують виникнення договірного зобов'язання між сторонами. При цьому лише завдаток володіє забезпечувальною функцією. Процедура повернення завдатку й авансу в цілому не відрізняється від порядку виконання інших зобов'язань між сторонамиабо в досудовому порядку (зі зверненням з заявою-претензією або без такої), або через звернення до суду. 

Тому кожному споживачеві при придбанні продукції (товарів, робіт, послуг) потрібно обов’язково звертати увагу на зазначені у договорах умови попередньої оплати та знати свої права в разі повернення коштів.

сайт зроблено в adgrafics