Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Знаки маркування – це інформація для споживача про безпеку, якість, екологічні чи інші характеристики продуктів, товарів, виробів.Маркування може бути на етикетці, ярлику з текстом, бирці або етикетці зі штрих-кодами. Одним із видів маркування єнанесення товарних знаків на паковання, символів чи малюнків безпосередньо на виріб.

Розглянемо інформаційні знаки на товарах за їх призначенням.

Знаки, що інформують про екологічно чисті способи утилізації паковання

3063

Знак у вигляді трикутника з трьох стрілок, що означають замкнутий цикл (виробництво – застосування – утилізація), вказує, що дане пакoвання придатне для подальшого перероблення. Усередині трикутника можуть бути одна або дві цифри, які вказують на тип пакoвального матеріалу: 1-19 – пластик, 20-39 – папір та картон, 40-49 – метал, 50-59 – деревина, 60-69 – тканини та текстиль, 70-79 – скло. Також під трикутником може вказуватися код пластику, з якого зроблений пакoвальний матеріал: PETE – поліетилентерефталат, HDPE – поліетилен високої щільності, PVC – ПВХ, полівінілхлорид, LDPE – поліетилен низької щільності, PP – поліпропілен, PS – полістирол.

Міжнародний символ вторинного перероблення – зелена стрічка Мебіуса. Символ означає, що продукт підлягає вторинному переробленню. Використовується для популяризації перероблення та заохочення людей до зменшення кількості відходів. Символом маркують пакoвальні матеріали, предмети побуту та електроніку.

Придатно для компостування. Призначений для паковання, що розкладаються і не виділяють шкідливих речовин.

Точні критерії того, що є компостованим продуктом, можуть відрізнятися залежно від конкретного стандарту, але загалом очікується, що компостований продукт розкладається на вуглекислий газ, воду та біомасу за відносно короткий проміжок часу і не залишає жодних токсичних залишків. Знак використовується для того, щоб допомогти споживачам визначити продукти, які є більш екологічно чистими та придатними для компостування.

 

«Зелена крапка» або The Green Dot. Символ вказує на те, що виробник або імпортер взяв на себе відповідальність за перероблення відходів після закінчення терміну служби своєї продукції та зробив фінансовий внесок для підтримки збору, перероблення та відновлення цих відходів.

Дбай про чистоту. Знак, що нагадує споживачеві про те, що пакoвання треба викинути до урни. Часто біля цього позначення буває символ про те, що перед викиданням коробки й упаковування від напоїв слід зім’яти, щоб вони займали менше місця, і контейнер не заповнювався так швидко.

Знак «викидай окремо». Розподіл паковання: картон слід викинути до макулатури (бо це папір), а пластиковий (поліетилен-PE) мішок повинен потрапити до пластику.

«Особлива утилізація». Пакoвання з такою позначкою необхідно переробляти у спеціальний спосіб, щоб не завдати шкоди навколишньому середовищу. Його не можна викидати у звичайний смітник. Зазвичай цей символ маркується на джерелах живлення (батарейках і акумуляторах), що містять небезпечні речовини: ртуть, кадмій і свинець, а також на товарах з ПВХ (полівінілхлориду), при спалюванні яких виділяються токсичні речовини.

Знаки відповідності

СЕ – символ інформує, що виріб відповідає основним вимогам директив і стандартам ЄС. Може наноситись на електричні пристрої, іграшки, предмети індивідуального захисту (окуляри протисонцеві, каски та інше), медичні вироби та інше.

Знак відповідності технічним регламентам. Свідчить про відповідність продукції загальнообов’язковим вимогам безпеки та якості, що діють на території України відносно продукції певної категорії.

Маркування косметики, товарів для побуту:

Nottestedonanimals. Кролик на упаковці означає, що при виробництві косметика не проходила тестування на тваринах і всередині немає компонентів тваринного походження.

CFCFree. Маркування вказує на те, що продукт не містить хлорфторвуглеців, що заборонені або обмежені через їх шкідливий вплив на озоновий шар.

PAO — period after opening або термін придатності.

Цифра означає кількість місяців та вказує на термін придатності продукту після того, як він був відкритий. Важливо зазначити, що маркування PAO є рекомендацією, а не гарантією.

GHS02.Піктограма на пакoванні попереджає нас, що речовина, яка знаходиться всередині, легко запалюється. Найчастіше зустрічається на лаках для нігтів, лаках для волосся, дезодорантах, освіжувачах повітря.

FoodSafe.Маркування означає, що матеріал нетоксичний та може використовуватись для зберігання харчів, згідно з нормами ЄС. Знак зазвичай можна знайти на контейнерах та посуді для зберігання, приготування або подачі їжі.

Age warning, або Вікові обмеження. Символ попереджає про те, що продукт призначений для використання певною віковою категорією.

Маркування електроніки

ENERGYSTAR. Символ енергоефективності, який вказує на те, що продукт відповідає стандартам встановленим Агентством з охорони навколишнього середовища (EPA) у США та споживає менше енергії, ніж аналогічна продукція, яка не має цього логотипу, забезпечуючи при цьому такі ж або навіть кращі характеристики.

Енергетична етикетка. Це стандартизоване маркування з інформацією про енергоефективність продукту. Зазвичай використовується для більшості побутових приладів, електроніки, промислового обладнання, лампочок, автомобілів та інших товарів, які споживають енергію.

Попереджувальні та маніпуляційні знаки, що використовують для позначення умов транспортування

Пам’ятайте, що частина символів про щось інформує, інша застерігає. Тому, для того, щоб споживати з турботою про власне здоров’я та довкілля, слід розуміти їх значення та уважно вивчати етикетку і паковання продукції перед придбанням.

сайт зроблено в adgrafics