Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

3055

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів забезпечує формування державної політики у сфері карантину рослин, визначає належний рівень фітосанітарного захисту, який визначається на підставі: підтвердженої наявності регульованих шкідливих організмів в Україні; прогнозованої оцінки економічних витрат для сільськогосподарського та/або лісового виробництва, пов’язаних із занесенням або подальшим поширенням регульованих шкідливих організмів в Україні; визначення рівня ризику, прийнятного для сусідніх країн та зацікавлених партнерів; міжнародних стандартів, інструкцій та рекомендацій.

З метою виконання цих завдань, Головне управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області щороку проводить фітосанітарний моніторинг території нашої області різними методами, зокрема, за допомогою феромонних пасток. Феромонний моніторинг за останні десятиріччя став основним і найбільш рентабельним способом вчасного виявлення, контролю розповсюдження та оцінки динаміки чисельності шкідників порівняно з наявними методами – візуальні обстеження, розкопки та інші. Феромонна пастка – абсолютно екологічно безпечний пристрій для визначення поширення та динаміки чисельності того чи іншого шкідника. Вона складається з хімічної принади та картонного або пластмасового корпусу, на який нанесено тонкий шар ентомологічного клею. Хімічна принада (0,1-2 мг) є синтетичним аналогом природного феромону самиць. Синтетичний феромон – надзвичайно летка сполука, яка повністю випаровується з принади за 30-40 днів. Застосування феромонних пасток для виявлення і спостереження за розвитком шкідників відрізняється простотою, безпечністю та ефективністю їх застосування, вони дозволяють оперативно і вчасно прогнозувати появу шкідливої стадії фітофагів, контролювати динаміку чисельності та приймати рішення щодо оптимальних строків і обсягів проведення захисних заходів. Однією з важливих переваг феромонного моніторингу є вчасність виявлення карантинних та шкідливих організмів. В Україні феромонні пастки широко застосовуються для виявлення, локалізації і знищення вогнищ регульованих шкідливих організмів; виявлення інших шкідливих організмів, які регулюються НОКЗР країн-партнерів. Як свідчить практика, застосування феромонного моніторингу для нагляду за розвитком шкідників дає змогу на 20-30 % зменшити хімічні обробки, та підвищити продуктивність праці на 75 %, а собівартість робіт знизити на 70 %.

У 2023 році управління фітосанітарної безпеки проводить обстеження феромонними пастками на виявлення 59 шкідливих організмів, які мають карантинне значення для України та інших країн світу, з якими ми пов’язані правилами міжнародної торгівлі.

сайт зроблено в adgrafics