Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

Часто городники скаржаться на коричневі плями та жовте листя на помідорах. Коричневі плями на листках є однією з ознак хвороби на помідорах – фітофтороз. Фітофтороз томатів – грибкове захворювання, не нове, крім томатів уражує картоплю. Хвороба уражує листя, стебла, плоди. На листках утворюються бурі плями, які у вологу погоду або при густій росі з нижнього боку вкривається білим нальотом, що складається з конідіїв гриба. Пізніше за сприятливих умов проявляється на стеблах і плодах.

Проявляється в другій половині літа, як правило після ураження картоплі у сприятливих для збудника погодних умов (помірна температура, висока вологість повітря). Джерелом інфекції якого є уражене збудником насіння, рештки рослин, близько розміщені посадки картоплі. Зниженню запасів хвороботворних мікроорганізмів сприяє дотримання сівозміни: найкращими попередниками томатів є огірки, цибуля, бобові, багаторічні трави, озима пшениця. Повернення культури на те саме місце – не раніше як через три роки. Розміщувати помідори потрібно на добре провітрюваних сонячних ділянках, важливо дотримуватися оптимальних строків висадки розсади – рослини пізніх строків уражаються сильніше. Не загущувати рослини при посадці, не допускати контакту листків, стебел з ґрунтом, обрізувати старе, сухе, хворе листя, утримувати міжряддя в чистому, розпушеному стані. Стійкість рослин до хвороби підвищує застосування мінеральних добрив, особливо калійних. Надмірний полив, промочування надземної частини сприяє розвитку захворювання. 

Проте вирішальну роль в обмеженні розвитку фітофторозу томатів має застосування хімічних засобів. Розпочинати обробку рослин слід профілактично, інтервал та кратність залежать від умов сезону, ступеня розвитку недуги та регламентів застосування препаратів.

В зонах масового поширення фітофторозу, особливо у вологі роки, перше обприскування томатівпроводять через 15-20 днів після висадки в ґрунт, вдруге при появі фітофторозу на посівах ранньої картоплі, надалі – через кожні 10-12 днів у міру потреби. 

Відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» для захисту помідорів від фітофторозу можна застосовувати препарати з діючими речовинами гідрооксиду міді, металаксил+ манкоцеб, азостробін+ дефеноконазол та інші. При роботі з пестицидами слід чітко дотримуватися правил техніки безпеки, регламентів застосування, інструкцій та рекомендацій виробника.

Також для захисту томатів від фітофторозу можна застосовувати народні методи:

  • молочна сироватка з водою 1:1, обприскування кущів томатів кожний день;
  • настоянка часнику із марганцівкою (100 г натертого часнику залити стаканом води, дати настоятися 24 години, процідити, довести до 10 літрів водою, додати 1 г марганцівки). Обробляти кущі кожних 10 днів;
  • 1 літр молока розвести у 10 літрах води, додати 15 капель йоду. Обробляти кущі з інтервалом 3 дні.
сайт зроблено в adgrafics