Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

2098

Впродовж I півріччя 2023 року працівниками сектору досліджено 101 рекламоносій, з них виявлено порушення та заведено 31 справу за ознаками порушень законодавства про рекламу, 25 розглянуто, 6 справ знаходяться на стадії розгляду. За виявлені порушення вимог законодавства про рекламу застосовано штрафні санкції на суму 26,03 тис. грн, сплачено в добровільному порядку до Державного бюджету України 9,03 тис. грн, стягнуто в судовому порядку 8,5 тис. грн.

Розглянуто 3 письмових звернення щодо порушень вимог законодавства про рекламу: 2 звернення від споживачів реклами та 1 подання від органів місцевого самоврядування. 

З метою реагування на звернення громадян, фахівцями сектору проведено рейди, під час яких встановлено факт розміщення світлових екранів з рекламною продукцією IQOS та інших альтернативних видів для куріння. Для підтвердження порушення законодавства про рекламу спеціалісти звернулися до громадського об’єднання «Всеукраїнська рекламна коаліція» для отримання висновку експертизи. Порушено 7 справ, одну з яких розглянуто та накладено штраф на суму 1,7 тис. грн.

Посилено контроль щодо розповсюдження дискримінаційної реклами на території Хмельницької області та дотримання суб’єктами господарювання вимог частини 3 статті 7, пунктів 6, 8 частини 1 статті 8, статті 10 та абзацу 5 частини 1 статті 20 Закону України «Про рекламу». Виявлено порушення у 8 суб’єктів господарської діяльності з накладенням штрафних санкцій на суму 11,9 тис. грн, з яких добровільно сплачено до Державного бюджету України 3,65 тис. грн.

При здійсненні контролю за дотриманням суб’єктами господарської діяльності законодавства про рекламу особлива увага наголошувалася на забороні використання в рекламі товарів державної символіки та атрибутики Збройних сил України та рекламування тютюнових виробів, електронних сигарет, пристроїв для нагрівання тютюну та інше. Досліджено 21 об’єкт, без виявлення порушень ч. 1 п. 6 ст. 8 Закону України «Про рекламу». 

На виконання Доручення Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів щодо активізації профілактичної роботи в частині дотримання вимог статті 13 Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів та їх шкідливого впливу на здоров’я населення» спеціалістами сектору було організовано та проведено:

- 16 рейдів, якими охоплено 81 суб’єкт господарювання;

- зустріч зі студентами Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії та студентами ВСП «Хмельницького торговельно-економічного фахового коледжу КНТЕУ»;

- спільні заходи з працівниками Головного управління Національної поліції з висвітленням у засобах масової інформації на телеканалі «Суспільне Хмельницький».

З цією ж метою, завідувач сектору взяла участь у семінарі-навчанні організованого управлінням для працівників гіпермаркету «Епіцентр К» м. Хмельницький. 

Інформаційні матеріали про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів та їх шкідливого впливу на здоров’я населення, розроблені у співпраці Держпродспоживслужби та ГО «Життя», розповсюджені у консультативних центрах з питань захисту прав споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області, які надалі поширили цю інформацію у соціальній мережі.

На офіційному сайті Головного управління розміщено 30 публікацій інформаційно-роз’яснювального характеру.

Працівники сектору в умовах воєнного стану продовжують роботу спрямовану на запобігання порушень у сфері реклами, антитютюнового законодавства та пробірного контролю.

сайт зроблено в adgrafics