Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

2091

Робота сектору контролю за регульованими цінами управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області (далі – сектор) в умовах воєнного стану спрямована на запобігання порушенням у сфері ціноутворення.

Так, з метою забезпечення цінової стабільності в умовах воєнного стану та запобігання випадків порушень суб’єктами господарювання вимог чинного законодавства при формуванні, встановленні та застосуванні цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, на території області на постійній основі проводиться моніторинг цін на такі товари. Щоденно моніторингом охоплювалося близько 250 об’єктів роздрібної торгівлі та 100 автозаправних станцій області. Під час здійснення моніторингу із суб’єктами господарювання проводилася роз’яснювальна робота з цього питання й вручалась інформаційна пам’ятка про чинні вимоги чинного законодавства при формуванні, встановленні та застосуванні цін на товари, що мають істотну соціальну значущість

З цією ж метою завідувач сектору взяла участь в семінарі-навчанні організованого управлінням для працівників гіпермаркету «Епіцентр К» м. Хмельницький.

В рамках запобігання випадкам необґрунтованого підняття цін, реагуючи на скарги громадян щодо зависоких цін на лікарські засоби, працівниками сектору проведені 3 рейди по аптечних закладах міста з метою нагадування представникам аптек про недопустимість необґрунтованого підняття цін на ліки та про відповідальність за порушення законодавства у сфері ціноутворення. 

На виконання доручення Віцепрем’єр-міністра України протягом І півріччя 2023 року проведено моніторинг застосування державних регульованих цін на лікарські засоби, які підлягають реімбурсації за Урядовою програмою «Доступні ліки». Щодо дотримання вимог законодавства у сфері ціноутворення на фармацевтичному ринку опрацьовано 26765 цін на 220 лікарських засобів. Під час аналізу інформації, наданої аптечними закладами, порушень державної дисципліни цін не виявлено.

За І півріччя 2023 року розглянуто 7 письмових звернень громадян в яких порушувались питання завищення цін на продукти харчування, лікарські засоби та тарифів на житлово-комунальні послуги. За результатами розгляду звернень громадянам надані ґрунтовні роз’яснення. Також в телефонному режимі надано 2 консультації суб’єктам господарювання з питань декларування роздрібних цін на соціально значущі товари.

В рамках інформування населення області налагоджена тісна співпраця з місцевими засобами масової інформації. Протягом І півріччя 2023 року надано 4 коментарі для місцевих телеканалів з питань формування, встановлення та застосування регульованих цін суб’єктами господарювання на соціально значущі товари та лікарські засоби. Крім того, спільно з телеканалами проведено 2 рейди з цих же питань на центральному продовольчому ринку та по аптеках міста.

На офіційному сайті Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області розміщено 6 інформаційних статей з питань державного регулювання цін.

Крім того, фахівці сектору взяли участь у моніторингу об’єктів роздрібної торгівлі міста Хмельницького щодо дотримання ними вимог законодавства про заборону розповсюдження пластикових пакетів, який був проведений працівниками управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами спільно з місцевими телеканалами: «МТРК Місто», «Перший Подільський», «Суспільне Хмельницький». Також спеціалістами сектору спільно із «33 каналом», проведено рейд з цього ж питання та надано коментар.

Працівники сектору контролю за регульованими цінами в умовах воєнного стану продовжують роботу спрямовану на запобігання порушень у сфері ціноутворення!

сайт зроблено в adgrafics