Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

2082

Ювелірний виріб – це не проста прикраса, оскільки виготовляється вона з дорогоцінного металу. Найчастіше на прилавках магазинів можна побачити вироби зі срібла, золота і платини. Також у продажу є прикраси з металів платинової групи: іридію, родію і паладію.

Найбільш популярними серед покупців є срібло та золото. Інші види використовуються найчастіше для дорогоцінних сплавів для поліпшення властивостей виробів.

Проте вибір ювелірних виробів – справа не проста і стосується не лише смакових уподобань. 

Ось кілька порад, які допоможуть не помилитись із вибором.

  • На ювелірному виробі повинне бути належне маркування. Етикетка або товарний ярлик, який має бути прикріплений металевою пломбою, повинні містити таку інформацію: артикул та назву виробу, назву виробника, склад, вага, розмір (для каблучок та ланцюгів), найменування вставок, якщо такі є, ціну за один грам і загальну вартість.
  • Ще однією ознакою справжнього ювелірного виробу є наявність на ньому двох клейм, перше з них – це державне пробірне клеймо, а друге – це проба, яка вказує на вміст дорогоцінного металу в сплаві. В Україні є два різновиди клейма із зазначенням проби: державне клеймо має зображення тризуба – його ставлять підприємства пробірного контролю та клейма заводів, які мають акредитовані хімічні лабораторії, що визначають вміст золота і компонентів, які там є. Не варто купувати прикрасу, якщо клеймо проби нечітке або відсутнє!

Відповідно до Закону України «Про державне регулювання видобутку, виробництва та використання дорогоцінних металів та дорогоцінного каміння та контроль за операціями з ними», встановлюють такі проби: для платини – 900, 950; для золота – 375, 500, 585, 750, 958, 999; для срібла – 800, 830, 875, 925, 960.

Коли на пробі ви знайшли цифри 14к або 18к, то ця прикраса вироблена за кордоном. Треба знати, що: 24 карати – це 1000 одиниць (тобто золото 999.9 проби), відповідно 18 каратів – це 750 одиниць (тобто 750 проба), а 14 каратів  – це 583,33 одиниці (майже 585 проба). 

  • Якщо вибір впав на користь товарів іноземного походження, то вони не мають обов’язкового клейма. Нагадуємо, що левова частка підробленої ювелірної продукції привезена в Україну з країн, де подібні вироби коштують небагато, тому вміст дорогоцінних металів в них мінімальний. 
  • Купуючи ювелірні вироби, треба їх пильно оглянути. Внутрішня сторона прикраси має бути відшліфованою, гладенькою. Клеймо та проба мають бути чіткими та розбірливими. Застібка браслета, сережок або ланцюжка не має бути подряпаною, місця кріплення застібки мають бути міцними та надійними. Застібка не повинна дуже легко відчинятися, застібки браслетів та брошок повинні мати запобіжника.
  • Існують десятки магазинів, що реалізують ювелірні вироби. Але далеко не всі з них заслуговують на довіру. Краще не перевіряти надійність торгової точки на власному досвіді. Для покупки якісних і довговічних товарів вибирайте продукцію відомого бренду, який заслужив сотні позитивних відгуків. У цьому випадку можна сміливо оформляти замовлення в інтернет-магазині, не переймаючись ризиками отримати підробку.
  • Також не варто тішитися великими знижками, що спокушають з ювелірних вітрин, навпаки, це серйозний привід замислитися. Виріб зі справжнього золота не може коштувати дешевше, ніж саме золото. Чи не пропонують недобросовісні продавці за низькою ціною підробку?

Звертаємо увагу споживачів на загальне правило: вироби належної якості обміну та поверненню не підлягають! 

Проте, ніхто не застрахований від виробничого браку або випадкового псування виробу. Великі компанії захищають покупців від таких незручностей. У спеціалізованому магазині на всі товари надається довгострокова гарантія якості, а також на запит споживача зможуть надати повний пакет документів на реалізовані товари. У разі будь-яких пошкоджень можна звернутися до магазину, і ремонт буде здійснено безоплатно.

Отож, необхідно пам’ятати, що нова прикраса має виглядати бездоганно, без найменших недоліків. В іншому випадку термін її експлуатації буде нетривалим, а гроші будуть витрачені даремно.

сайт зроблено в adgrafics