Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

2065

Весняно-літній сезон роздрібної торгівлі насінням овочевих, баштанних рослин, кормових коренеплодів та інших сільськогосподарських культур вже практично завершився. 

Протягом усього сезону, фахівці управління фітосанітарної безпеки проводили інформаційно-роз’яснювальну роботу з фізичними особами-підприємцями. Під час заходів поширювали інформаційні матеріали «Продавцям насіння в оптових та роздрібних торговельних мережах», які висвітлюють вимоги законодавства, яких необхідно дотримуватись під час торгівлі насінням.

На місцях продажу в переважній більшості відмічено наявність документів, які підтверджують якісні показники партій насіння, що реалізовуються споживачам, проте в окремих випадках вони були відсутні. Частина реалізаторів не надали інформацію щодо наявності супровідних документів, мотивуючи це відсутністю необхідних документів на місці торгівлі та мораторієм на здійснення планових заходів нагляду (контролю). Зустрічались непоодинокі випадки закінчення строку чинності документів та недотримання вимог маркування насіння тощо. 

Такі заходи мали на меті упередити порушення та запобігти введенню в обіг неякісного та контрафактного насіння, захистити споживачів від придбання неякісного насіння. 

У поточному році обсяг реалізації насіння склав 45,7 тонни, що на 4,8 тонни (12 %) більше порівняно з результатами зафіксованими в аналогічному періоді попереднього року. В розрізі культур найбільше (за вагою насіння) реалізовано кормових трав (люцерни, конюшини, грястиці збірної, сорго суданського, райграсу високого, стоколосу безостого) – 37 %, близько 16 % реалізації складає насіння кукурудзи звичайної, 6 % гороху посівного (овочевого), 4 – гірчиці білої, по 3 % – буряк столовий, трава газонна, кукурудза цукрова. На насіння інших культур припадає 28 % ваги проданого насіння, що пояснюється меншою вагою насіння, вирощуванням рослин з розсади, так і меншою поширеністю окремих культур.

Обсяги реалізації садивного матеріалу фізичними особами-підприємцями у 2023 сягнули 36,4 тис. шт., 71 % якого зайняв продаж садивного матеріалу квіткових культур. 

Інформацію отримано від 64 суб’єктів господарювання, що здійснюють гуртову та роздрібну торгівлю насінням на території Хмельницької області.

Зауважимо, що ринок насіння на сьогодні є дуже динамічним і якість насіння, що реалізується, поряд із його вартістю, є одним з визначальних факторів, що визначають успіх кожного окремого продавця. Реалізаторам ніколи не слід забувати, що репутація, яка здобувається роками, може бути втрачена за лічені дні продажу контрафактного чи фальсифікованого насіння. Водночас неухильне дотримання вимог законодавства дає змогу значною мірою уберегтися від поширення неякісного насіння.

сайт зроблено в adgrafics