Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

2038

Відносини між споживачами товарів, робіт і послуг та виробниками і продавцями товарів, виконавцями робіт і надавачами послуг регулює Закон України «Про захист прав споживачів» (далі – Закон).

Закон розмежовує права споживачів в разі придбання неякісного товару або товару належної якості, але при цьому є загальні правила, яких потрібно неодмінно додержуватися.

Згідно з частиною 11 статті 8 Закону вимоги споживача розглядаються після пред'явлення споживачем розрахункового документа, а щодо товарів, на які встановлено гарантійний строк, – технічного паспорта чи іншого документа, що його замінює, з позначкою про дату продажу.

Хочеться звернути увагу на деякі правила, які повинен пам’ятати кожен споживач, збираючись за покупками. Ситуацій буває безліч і ми не можемо від усього вберегтися, краще завчасно дізнатися про свої законні права та подбати про відповідні дії для запобігання споживчих конфліктів.

Під час продажу товару продавець зобов'язаний видати споживачеві розрахунковий документ встановленої форми, що засвідчує факт купівлі, з позначкою про дату продажу або відтворити на дисплеї програмного реєстратора розрахункових операцій (дисплеї пристрою, на якому встановлений програмний реєстратор розрахункових операцій) QR-код, що дає змогу особі здійснювати його зчитування та ідентифікацію з розрахунковим документом за структурою даних, що в ньому містяться, або надіслати електронний розрахунковий документ на наданий споживачем абонентський номер чи адресу електронної пошти.

Розрахунковий документ має бути виданий або створений в електронній формі не пізніше моменту передачі товару (послуги).

Отже, що таке розрахунковий документ (касовий, товарний чек або інший документ, що підтверджує придбання товару, виконання послуги) – документ який повинен обов’язково видаватись споживачу при придбанні товару, отриманні послуг у сфері торгівлі, ресторанного господарства та обслуговування, який засвідчує передання право власності від продавця до покупця або отримання певної послуги.

Основними вимогами до змісту розрахункового документа є наявність обов’язкових реквізитів про продавця (ТОВ, ФОП): його повна назва, індивідуальний податковий номер продавця, який реалізує товар (надає послугу), адреса місця реалізації товару (отримання послуги), дата продажу товару (отримання послуги), повна назву товару (послуги) та кількість, вартість придбаного товару (наданої послуги). Товарний чек завіряється підписом керівника чи його довіреною особою, та, в разі наявності, печаткою.

Серед споживачів поширена думка, нав'язана в першу чергу продавцями, що розрахунковий документ можна отримати тільки у магазині. Це хибна думка, дія Закону поширюється на підприємства роздрібної торгівлі усіх форм власності на всій території України. На ринку продавець зобов'язаний на вимогу споживача виписати товарний чек встановленого зразка.

У разі доставки товару поштою за умови передоплати із застосуванням банківського сервісу «інтернет-банкінг», суб’єкт господарювання повинен покласти в поштове відправлення розрахунковий документ установленої законодавством форми та змісту на повну суму проведеної операції, що підтверджує факт купівлі-продажу товарів. При цьому видруковування розрахункового документа здійснюється на підставі виписки з фінансової установи.

У разі доставки товару за допомогою кур’єрської служби за умови передоплати із застосуванням сервісу «інтернет-банкінг», аналогічно, як у разі доставки товару поштою: продавець при продажі товарів повинен забезпечити доставку покупцю раніше видрукованого розрахункового документа разом із придбаним товаром та відповідним чином оформленим гарантійним талоном.

Якщо доставка товару здійснюється кур’єрською службою за умови післяплати, то розрахунковий документ покупцю може бути надісланий в електронній формі.

Важливо! Електронна квитанція про оплату, видана банком при онлайн оплаті, не є розрахунковим документом.

Підсумовуючи викладене, Головне управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області рекомендує всім споживачам при купівлі товарів, отриманні послуг вимагати від продавця розрахунковий документ або інший документ, що підтверджує придбання товару, або отримання послуги та зберігати його впродовж гарантійного терміну на придбаний товар, отриману послугу.

сайт зроблено в adgrafics