Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

2014

Холера – це гостре кишкове інфекційне захворювання, що розвивається в разі вживання продуктів харчування або води, заражених холерним вібріоном. Основним клінічним проявом хвороби є діарея. Холера особливо небезпечна для життя і здоров’я людей, бо здатна нестримно поширюватися, охоплюючи великі групи людей. Без належного лікування вона може бути смертельно небезпечною.

Ризик виникнення спалаху холери високий! Особливо коли стихійне лихо змушує людей жити без належних санітарних умов та перебувати в місцях скупчення.

Значні руйнування інфраструктури можуть спричинити холеру, є ризики змішування каналізаційних вод з питною водою та підземними водами, а відтак – і забруднення колодязів.

Як стається інфікування?

Заразитися можна від людини, яка хворіє на холеру або є носієм вібріонів, тобто фекально-оральним шляхом. У разі вживання забрудненої води, овочів, фруктів, їжі, яку готувала інфікована особа, у разі купання в заражених водоймах, під час побутових контактів.

Інкубаційний період холери триває від кількох годин до 5 днів. Хвороба, зазвичай, починається гостро і призводить до різкого зневоднення організму.

Холерний вібріон може зберігати життєздатність у воді протягом тривалого часу, у харчових продуктах при кімнатній температурі протягом 2-5 днів, на поверхні плодів і овочів в умовах сонячного освітлення упродовж 8 годин, при низьких температурах та у морській воді — 2 тижнів і більше, у кишечнику окремих річкових та морських тварин — декількох місяців. 

Симптоми:

  • основним клінічним проявом хвороби є діарея, до 10 і більше разів на добу (пронос). При цьому людина втрачає багато рідини – до 20 літрів на добу. У результаті втрати рідини відбувається згущення крові і зневоднення організму;
  • через втрату з рідиною мікроелементів з’являються м’язові судоми, частіше за все – починаючи з литкових м’язів;
  • загострення рис обличчя, очі западають, синіють губи та вушні раковини;
  • холодна шкіра (холера – одна з небагатьох інфекцій, що супроводжуються нормальною або навіть зниженою температурою тіла);
  • шкіра втрачає пружність, легко збирається в складки і дуже довго розправляється, а шкіра стоп і рук стає зморшкуватою (так звані «руки прачки»);
  • задишка, різка слабкість.

Крім того, серед інших тяжких наслідків інфікування:

  • зневоднення;
  • шок;
  • зниження рівня цукру в крові;
  • зниження рівня калію;
  • ниркова недостатність.

2015

Профілактика:

  • для ефективного запобігання холери треба дотримуватися належної гігієни рук і продуктів;
  • не купуйте продукти харчування, зокрема – рибу, у місцях стихійної торгівлі;
  • не купайтеся і не ловіть рибу у забруднених водоймах;
  • дотримуйтеся особистої гігієни, ретельно мийте руки перед тим, як брати чи готувати їжу, після відвідування туалету;
  • використовуйте чисту воду;
  • мийте овочі і фрукти перед вживанням;
  • ретельно готуйте їжу, проварюйте чи просмажуйте продукти харчування перед вживанням.

Під час кип’ятіння холерний вібріон гине протягом 1 хвилини, є малостійким до висушування, до прямого сонячного опромінення, і надзвичайно чутливим до дії звичайних дезінфектантів!

При ранній діагностиці і правильному лікуванні холера виліковна. З появою перших симптомів слід негайно звернутися за медичною допомогою. І пам’ятайте, вчасне звернення до лікаря здатне врятувати життя!

сайт зроблено в adgrafics