Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області попереджає: з настанням теплої пори року зростає загроза розповсюдження гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь серед населення.
Щорічно в теплу пору року відзначається сезонний підйом захворюваності на гострі кишкові інфекції. Саме в цей період створюються сприятливі умови для життєдіяльності мікроорганізмів, активізації шляхів і факторів передачі інфекцій.
Гострі кишкові інфекції – це група захворювань, що протікають з ознаками інтоксикації та ураження шлунково-кишкового тракту. Збудниками кишкових інфекцій є окремі групи бактерій (шигели, сальмонели та інші), умовно-патогенні мікроби (стафілококи, протей), віруси (ротавіруси, ентеровіруси і т.д.), гельмінти (лямблії, амеби). Час від зараження людини до перших клінічних проявів захворювання триває від кількох годин до 2-3 діб.
Основними причинами спалахів є нехтування елементарними правилами особистої гігієни, порушення технологій приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму та придбання продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі. Факторами передачі інфекції найчастіше стають готові страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби, які готуються "із запасом", що призводить до накопичення у продуктах збудників інфекційних захворювань та продуктів їх життєдіяльності.
Джерелом інфекції при ГКІ є хворі люди, бактеріо та вірусоносії. Механізм передачі інфекції здійснюється трьома шляхами:
- харчовим – під час споживання забруднених продуктів, що містять збудник або його токсини;
- водним – у разі вживання некип’яченої води з неорганізованих джерел водопостачання, або при ковтанні води під час купання у відкритих водоймах;
- контактно-побутовим – через забруднені руки або предмети побуту навколишнього середовища.
Щоб уберегти себе і оточуючих від захворювання гострими кишковими інфекціями, необхідно дотримуватись наступних правил:
- не купувати продукти в місцях, не призначених для торгівлі (на автотрасах, у дворах житлових кварталів і т. п.);
- при купівлі харчових продуктів та напоїв обов’язково звертати увагу на терміни та умови зберігання продуктів. Зберігати продукти харчування тільки в умовах, зазначених на упаковці та у встановлені терміни. Не допускати споживання продуктів та напоїв з простроченими термінами зберігання;
- не купувати підгнилі ягоди і фрукти в цілях економії, так як життєздатні бактерії знаходяться не тільки на поверхні, але і всередині продукту;
- не купувати баштанні культури (кавуни, дині) у розрізаному вигляді, так як мікроби з поверхні легко переносяться і розмножуються в соковитої м’якоті;
- при споживанні овочів, фруктів та ягід – необхідно добре промити питною водою, при вживанні дітьми – обдати окропом;
- продукти для дітей молодшого віку купувати щодня свіжі і готувати їжу тільки на один прийом;
- не вживати сиру воду з водопроводу і випадкових джерел (наприклад, з джерел, колодязів і т. п.);
- використовувати для пиття тільки кип’ячену або воду у пляшках;
- під час подорожі не рекомендується брати продукти, які швидко псуються (ковбасні, молочні, кондитерські вироби, або інші продукти, що вимагають охолодження при зберіганні.);
- на відпочинку без організованого харчування виключати приготування багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо);
- при харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) виключати контакти продуктів з ґрунтом та піском;
- захищати кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин;
- приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають бути піддані повторній термічній обробці;
- не залишати приготовану їжу при кімнатній температурі більш ніж на 2 години;
- дотримуватися правил особистої гігієни (обов’язково мити руки з милом перед приготуванням і перед вживанням їжі, після відвідування громадських місць, туалетів, автотранспорту);
- купатися у чистих водоймах і відпочивати лише на офіційно відкритих для відпочинку пляжах і рекреаційних зонах.
Більшість кишкових інфекцій протікає в легкій формі, тому деякі хворі не звертаються до лікаря, часто займаються самолікуванням, що небезпечно. Крім того, кожен хворий повинен пам'ятати, що він може бути небезпечний для оточення.
ПАМ'ЯТАЙТЕ!
Тільки чітке дотримання гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути харчового отруєння та зараження кишковими інфекціями, а при появі перших ознак кишкової інфекції зверніться до лікаря! Хворобу завжди легше попередити, ніж лікувати. Бережіть себе!