Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

1174

У суспільстві склалася думка, що електронні ваги гарантують покупцеві чесне зважування.

Практично щодня кожному з нас доводиться купувати той чи інший товар «на вагу», тож щоразу ми ризикуємо стати жертвою обважування. І хоча, на перший погляд, нестачу 20-30 чи то й 100 грамів під час покупки не помітиш, проте якщо користуватися послугами недобросовісних продавців постійно, то за рік вийде дуже відчутна для вашого бюджету сума.

Саме тому, відповідно до Закону України «Про метрологію і метрологічну діяльність» усі ваги, які використовуються під час торговельно-комерційних операцій, підлягають обов’язковій щорічній повірці. Якщо зважувальний пристрій не пройшов цю процедуру, він не може бути допущеним до експлуатації.

Усі ваги, які використовуються у торгівлі, повинні успішно пройти державні випробування, після чого вони заносяться до Державного реєстру засобів вимірювальної техніки, допущених до використання в Україні. При цьому на маркування наносять спеціальний знак держреєстру у вигляді великої букви «С» та маленької букви «у».

Пересвідчитися, чи повіреним зважувальним пристроєм користується продавець можна, якщо придивитися, чи є на вагах пломба з відтиском повірочного тавра. На ній має зазначатися й дата останньої повірки. Пломба – це не просто наочне підтвердження того, що ваги перевірялися на точність, вона ще й закриває доступ до механізму їх переналаштування. Тому, обважувати споживачів з допомогою такого пристрою вже не так просто.

Отже, запам’ятайте, на боковій поверхні будь-яких «правильних» ваг має бути табличка з обов’язковим зазначенням компанії виробника, заводського номера, року випуску, ціни повірочної поділки, найвищої межі зважування «Мах = …», знаку держреєстру. Крім того, повірені ваги повинні бути опломбовані, пломба має бути цілісною, відтиск тавра чітким, а строк його дії не перевищувати один рік. Під час проведення зважування Вам чітко має бути видно всі цифри на табло. Не бійтеся відстоювати свої права: при можливості переважуйте товар на контрольних вагах та беріть товарний чек.

сайт зроблено в adgrafics