Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

1165

Спеціаліст відділу контролю у сфері насінництва, розсадництва та якості зерна управління фітосанітарної безпеки за клопотанням Закладу вищої освіти «Подільський державний університет» про надання методичної допомоги під час посіву колекції світового генофонду гречки та розсадників розмноження, здійснив виїзд на локації, де планувався висів насіння, що належить вищезазначеному суб’єкту насінництва.

Під час заходу вивчено проблеми, які виникають при посіві, вирощуванні, збирані та зберіганні колекційних номерів гречки, яких в ЗВО знаходиться більше тисячі (включаючи як місцеві популяції, так і багато сортів завезених з інших країн, а також різноманітні номери, отримані шляхом мутагенезу).

Як розповів Віталій Бурдига, директор НДІКК ім. О. Алексеєвої, згідно з затвердженого плану поновлення колекції світового генофонду на 2023 рік передбачено висіяти 130 колекційних номерів гречки. А також закласти насіннєві ділянки розсадників розмноження 1-го та 2-го року, генерації добазового насіння сортів, які плануються до розмноження згідно з насінницькою програмою і на які ЗВО «ПДУ» має майнові права на поширення, зокрема: Володар, Подільська, Кам’янчанка, Єлена та інші. 

1166

В ході обговорення підкреслено важливість дотримання рекомендацій щодо строків, способів посіву, норми висіву, засобів захисту від бур’янів та хвороб, оптимальної стратегії збирання та очищення насіннєвого матеріалу. 

Також зазначалось, що вирішальне значення мають такі заходи, як дотримання сортової ізоляції, суворі вибраковки під час вегетації рослин та педантичне очищення збиральної й висівної техніки з метою недопущення можливості механічного засмічення насінницьких посівів.

сайт зроблено в adgrafics