Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

1153

Щорічно 20 травня у світі відзначають професійне міжнародне свято – Всесвітній день метрології (World Metrology Day). Для проведення цієї події вибирається певний девіз, який тісно пов'язаний з подіями, що відбуваються протягом року. Темою Всесвітнього дня метрології у 2023 році є «Вимірювання на підтримку глобальної продовольчої системи». Цю тему було обрано з огляду на зростаючі виклики, що пов'язані зі зміною клімату та розподіленням продовольчих ресурсів у світі.

Передумовою для виникнення свята стало підписання 20 травня 1875 року в Парижі на міжнародній дипломатичній конференції «Метричної конвенції». Цим документом закладено основу для глобального співробітництва в галузі науки про вимірювання і в її промислових, комерційних і соціальних додатках. Всесвітня однаковість вимірювань – така була первинна мета Метричної конвенції, яка і сьогодні залишається актуальною і важливою. На основі цієї Конвенції було створено міжурядову Міжнародну організацію мір і ваг. У 1875 році Конвенцію підписали 17 країн.

Починаючи з 2002 року, Україна перебувала в статусі асоційованого члена. 7 серпня 2018 року наша держава набула повноправного членства в Метричній Конвенції та стала однією із 60 країн – членів.

Ми живемо в технологічному світі, де кожну хвилину відбуваються тисячі метрологічних операцій. Це торговельно-комерційні операції та розрахунки між покупцем (споживачем) і продавцем (постачальником, виробником, виконавцем). Всі ми користуємося транспортними, комунальними, телекомунікаційними послугами, послугами поштового зв’язку, постачання, споживання енергетичних і матеріальних ресурсів (електричної та теплової енергії, газу, води, нафтопродуктів) та багато іншого. Ці та велика кількість інших видів людської діяльності у повсякденному житті потребують тих чи інших вимірювань. І це свято ‒ свідчення всесвітнього визнання важливості професії метролога в забезпеченні успішного економічного та соціального розвитку.

Бажаємо всім метрологам нових успіхів у професійній діяльності на благо наших громадян і всього українського суспільства!

До уваги! Консультаційну підтримку з питань здійснення метрологічного нагляду за законодавчо регульованими засобами вимірювальної техніки, що перебувають в експлуатації, надається спеціалістами відділу ринкового та метрологічного нагляду управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області за адресою: м. Хмельницький, вул. Грушевського, 87, кабінет № 213, № 216, тел. 76 29 29.

сайт зроблено в adgrafics